Tsiprasov návrh má v strane odporcov, volajú po drachme

V gréckej vládnej strane Syriza vypukla vzbura. Päť jej poslancov a ďalší predstavitelia, patriaci k najľavicovejšej frakcii formácie, vyzvali k návratu k drachme, pokiaľ nebude možná dohoda s medzinárodnými veriteľskými inštitúciami bez úsporných opatrení v Grécku.

10.07.2015 16:53
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras počas stretnutia s členmi strany Syriza. Niektorí jeho poslanci však s návrhom premiéra nesúhlasia.
debata (19)

Spochybnili tak najnovší návrh vlády premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý predpokladá výrazné úsporné opatrenia výmenou za novú medzinárodnú finančnú pomoc. Premiér však získal pomoc vo forme podpory niektorých opozičných strán.

Podľa zástupcov „ľavicovej platformy“, ktorých cituje grécky denník Ta Nea, „vláda musí oznámiť (veriteľským) inštitúciám a gréckemu ľudu aj na poslednú chvíľu, že pokiaľ nebude prijatý pozitívny kompromis, (…) je pripravená nasledovať alternatívnu pokrokovú cestu, ktorá spochybní členstvo krajiny v eurozóne a preruší splácanie dlhu“.

Pod pojmom „pozitívny kompromis“ si odporcovia navrhovanej dohody vo vydanom vyhlásení predstavujú, že by program zahraničnej pomoci mal zaraziť úsporné opatrenia, poskytnúť dostatočnú finančnú likviditu gréckemu hospodárstva a zabezpečiť výrazné úľavy v splácaní gréckeho dlhu.

Tsipras sa v piatok zišiel v parlamente s poslaneckým klubom Syriza, v ktorom zdôraznil, že úlohou vlády nie je dostať krajinu z eurozóny, ale ani spôsobiť hospodársky kolaps krajiny. Podľa neho Grécko stojí pred bankrotom a bez zahraničnej pomoci sa v žiadnom prípade nezaobíde.

Premiér tiež požadoval, aby vo večernom hlasovaní v parlamente, ktorý má schvaľovať navrhovanú dohodu s veriteľmi i s možnými pripomienkami protistrany, zachoval stranícky klub jednotný hlas. „Buď budeme pokračovať všetci dohromady, alebo všetci spolu odídeme,“ vyhlásil Tsipras.

Poslanecký klub Syriza ale potom nehlasoval o podpore dokumentu a jeho vnútorné rozpory sa tak navonok neprejavili.

Pri štvrtkovom hlasovaní v gréckej vláde o podpore návrhu sa odmietol pod schvaľovací dokument podpísať vodca ľavicového krídla Syrizy a minister pre energetiku Panajotis Lafazanis, ktorý ale neprezradil, ako chce v parlamente hlasovať. Vo vláde svoj podpis nepripojil ani minister obrany Panos Kammenos, vodca koaličných Nezávislých Grékov, ktorí Syrize umožňujú vládnuť s nadpolovičnou väčšinou v parlamente.

Ak bude vládna väčšina pre večerné hlasovanie ohrozená, môže sa Tsipras podľa všetkého oprieť o pomoc troch proeurópskych opozičných strán, ktoré podporili jeho snahu o udržanie v eurozóne takmer za každú cenu. Počas dňa sa ukázalo, že môže rátať s podporou konzervatívnej Novej demokracie i liberálov zo strany To Potami.

V opozičných stranách však nikto netají rozladenie nad Tsiprasovou „politickou akrobaciou“, keď je premiér v podstate pripravený prijať prakticky tie isté alebo ešte horšie podmienky ako tie, ktoré pred niekoľkými dňami nechal odmietnuť gréckym voličom v referende.

Bývalý minister financií a terajší poslanec socialistov Evangelos Venizelos vyjadril rozhorčenie nad výsledkami päťmesačného vládnutia Syrizy, ktoré podľa neho podstatne zhoršilo ekonomické podmienky krajiny a dostalo ju do štádia, kedy bude nútená ďalšie tri roky trpieť pod výraznými ekonomickými reštrikciami.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna