Grécky návrh reforiem povzbudil európske trhy

Európske akcie začali piatkové obchodovanie silným rastom. Rástli aj vo štvrtok. Nový plán reforiem, ktorý v noci svojim veriteľom predložila grécka vláda, obsahuje významné ústupky a posilnil nádej, že sa Grécku podarí získať ďalšiu pomoc a odvrátiť bankrot.

10.07.2015 09:42
debata (2)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 po začatí obchodovania stúpol o 1,5 percenta a index Euro STOXX 50, ktorý sleduje predná akcie v eurozóne, si pripísal 2,2 percenta.

Grécko požiadalo svojich partnerov o pôžičku 53,5 miliardy eur. Tieto peniaze majú pomôcť krajine pokryť všetky splátky dlhu do roku 2018. Výmenou za peniaze sľubuje krajiny zvýšenie daní a dôchodkovú reformu.

Podľa obchodníkov vyvolal nový plán reforiem medzi investormi mierny optimizmus, že by sa dohodu o treťom balíku pomoci pre riekou mohlo podariť do nedele uzavrieť.

„Zdá sa, že Grécko v návrhoch ponúka ďalšie ústupky ohľadom dôležitých otázok, kvôli ktorým sa tento rok zastavila jednaní,“ uviedol analytik OANDA Craig Erla. Podľa neho by dohoda s veriteľmi mohla byť cez víkend dokončená, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #akcia #eurozóna