Slovensko si bude vymieňať s USA daňové informácie

Ministri v stredu súhlasili s návrhom na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci mestu Prievidza a spoločnosti Prievidza Invest, s.r.o. na splatenie existujúcich úverov vo výške 3,8 milióna eur.

08.07.2015 15:43
debata (5)

Vláda súhlasila s uzavretím dohody medzi Slovenskou republikou a USA na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a na implementáciu zákona FATCA. Týmto zákonom zaviedli USA systém, ktorý pozostáva zo získavania informácií o amerických daňovníkoch, z vytvorenia celosvetovej siete spolupracujúcich subjektov a z vykonávania sankčných zrážok z vybraných transakcií na základe pravidiel FATCA v prípade ich nedodržania.

Okrem uzatvorenia dohody bude podľa rezortu financií potrebné na jej vykonanie tiež zavedenie vnútroštátnej právnej úpravy, ktorá určí slovenským finančným inštitúciám povinnosť zisťovať údaje a informácie o klientoch a finančných účtoch prostredníctvom uplatňovania pravidiel preverovania.

"Zistené informácie budú zasielané príslušnému orgánu v SR a následne budú prostredníctvom medzinárodnej automatickej výmeny oznamované daňovej správe Spojených štátov, príp. ďalším zmluvným štátom v prípade uzatvorenia obdobných zmluvných nástrojov,“ konštatuje sa v materiáli.

Dohoda FATCA rozširuje podľa rezortu financií bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky a je v súlade so záväzkami vyplývajúcimi SR z jej členstva v Európskej únii. Z hľadiska vecnej podstaty predkladaného materiálu je dohoda FATCA medzinárodnou hospodárskou zmluvou všeobecnej povahy, ktorá má charakter prezidentskej zmluvy a podľa Ústavy SR má prednosť pred zákonmi. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a zároveň medzinárodnú zmluvu, na ktorej vykonanie je potrebný zákon. Zmluva podlieha ratifikácii a bude vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom. Kabinet v stredu schválil aj návrh na uzavretie zmluvy medzi Slovenskou republikou a Etiópskou federatívnou demokratickou republikou o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore daní z príjmov.

Okrem toho na návrh ministra financií ministri odsúhlasili výmenu na poste splnomocnenca pre Národný fond, ktorý bol zriadený za účelom spravovania prostriedkov poskytnutých Slovensku z Bruselu v rámci predvstupových fondov. Doterajšieho splnomocnenca Vazila Hudáka tak nahradí jeho nástupca Ivan Lesay. "Vzhľadom na stále pretrvávajúce povinnosti Splnomocnenca pre Národný fond, najmä v súvislosti s ukončovaním otvorených programov PHARE, je potrebné naďalej zachovať túto pozíciu,“ píše v návrhu ministerstvo financií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #USA