Začnite s reformami ešte pred rokovaním, odkazujú Nemci Grékom

Grécko môže začať prijímať reformné opatrenia už počas rokovaní o prípadnej budúcej pomoci, odporúča Grékom nemecká vláda.

08.07.2015 14:59
debata (7)

Nemecká vláda je pripravená pomôcť Grécku, ktoré sa potýka s dlhovou krízou. Novinárom to v stredu povedala vládna hovorkyňa Christiane Wirtzová. Podľa hovorcu ministerstva financií Martina Jägera však kabinet očakáva, že Atény pre obnovenie dôvery začnú prijímať reformné opatrenia už počas rokovaní, ktoré by vyústili do potvrdenia pomoci.

„Je tu pripravenosť k pomoci, politická vôľa. Ale je potrebné, aby tento štát sám splnil určité požiadavky. Rovnako to bolo pri všetkých krajinách, ktoré požiadali európskych partnerov o pomoc,“ povedala Wirtzová. Pripomenula tiež, že okrem nemeckej vlády by prípadnú pomoc Grécku musel schváliť aj Spolkový snem.

„Nielen v Spolkovom sneme, ale aj vo vláde panuje očakávanie, že v prípade, že Grécko sa bude usilovať o tretí záchranný balík, bude musieť grécka vláda jasne ukázať, že chce získať späť stratenú dôveru. A prinajmenšom časť z nej môže získať späť tým, že už počas rokovaní sa prihlási k reformám a začne ich uskutočňovať. Na zozname je veľa opatrení, ktoré možno presadiť okamžite,“ doplnil Jäger.

Zdôraznil však, že samotné rokovania o možnom záchrannom balíku pre Grécko sa ešte nezačali.

„Zatiaľ tak ďaleko nie sme. Vyjednávanie sa ešte nezačalo, ešte len zisťujeme, či je zmysluplné s týmito rozhovormi vôbec začínať,“ uviedol hovorca ministerstva financií.

Jäger tiež povedal, že nemecká vláda je pripravená aj na „zlý vývoj“ situácia okolo Grécka. O tom, aké následky by prípadný odchod krajiny z eurozóny mal pre Nemecko a pre Európsku úniu, však nechceli Jäger ani Wirtzová špekulovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna