Grécko oficiálne požiadalo o ďalšiu pomoc

Silne zadlžené Grécko oficiálne požiadalo euorozónu o novú úverovú pomoc. Oznámil to v stredu hovorca Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

08.07.2015 12:55
debata (2)

Žiadosť by mali počas telefonickej konferencie v stredu posúdiť ministri financií členských krajín eurozóny, teda takzvaná Euroskupina, uviedla agentúra Reuters.

„ESM dostal grécku žiadosť,“ povedal hovorca. Podľa agentúry AP je žiadosť adresovaná predsedovi Euroskupiny Jeroenovi Dijsselbloemovi prvým krokom na ceste k novému záchrannému programu pre Grécko.

Do štvrtka by mala grécka vláda predložiť partnerom vierohodný a rozsiahly zoznam reforiem, ktoré chce výmenou za pomoc uskutočniť. Grécky premiér Alexis Tsipras v stredu vo svojom vystúpení v Európskom parlamente uviedol, že riešenie gréckej dlhovej krízy musí byť sociálne spravodlivé a ekonomicky udržateľné (viac v článku Tsipras: Chceme riešenie sociálne spravodlivé a udržateľné).

Návrhy gréckej strany sa podľa Tsiprasa bude sústreďovať na skutočnú zmenu krajiny, ide o vierohodné reformy zabezpečujúce spravodlivé rozdelenie nákladov. Obsahujú vraj tiež predstavu ako riešiť udržateľnosť gréckeho dlhu. Návrhy na jeho reštrukturalizáciu pritom podľa gréckeho premiéra nebudú znamenať záťaž pre európskych daňových poplatníkov. Súčasťou krokov by mal byť silný investičný program, zameraný na boj s nezamestnanosťou, podporu investícií a rozvoj podnikania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna