ECB hrozí zastavením núdzových úverov pre Grécko

Bez vyhliadok na novú dohodu o pomoci Grécku bude Európska centrálna banka prinútená zastaviť gréckym bankám prísun núdzovej likvidity, vyhlásil v stredu člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer. Banka už podľa neho v snahe pomôcť Grécku urobila maximum a dostala sa na hranicu svojich vlastných pravidiel.

08.07.2015 12:00
debata (1)

„V posledných šiestich mesiacoch sme grécke banky udržiavali pri živote a na stôl sme vyložili obrovské sumy peňazí,“ povedal Noyer pre rozhlasovú stanicu Europe 1. „Naše pravidlá nás zaväzujú ukončiť (núdzové financovanie) v okamihu, kedy neexistujú vyhliadky na dohodu o (úverovom) programe, alebo v okamihu, kedy grécky bankový systém skolabuje. To sa môže stať, ak (Grécko) vyhlási všeobecnú platobnú neschopnosť,“ povedal Noyer.

ECB v pondelok gréckym bankám potvrdila strop pre čerpanie pôžičiek zo svojho programu núdzových úverových liniek (ELA) na nezmenenej úrovni zhruba 89 mld. eur. ECB však zároveň bankám sprísnila kritériá pre zábezpeky požadované za poskytnuté úvery. V utorok ECB pripomenula, že úlohou programu ELA je podporovať solventné banky, ktoré čelia problémom s likviditou. Varovala tiež, že poskytovanie ELA za príliš veľkorysých podmienok by mohlo zvýšiť riziko morálneho hazardu.

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi uistil lídrov krajín eurozóny, že ECB podrží grécke banky nad vodou až do nedeľňajšieho summitu. Po skončení utorňajšieho summitu to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Bankári v Grécku sa obávajú, že hotovosť v bankomatoch by sa mohla minúť už v najbližších dvoch dňoch.

Podľa záverov utorňajšieho summitu eurozóny má grécka vláda v stredu predložiť oficiálnu žiadosť o pomoc z Európskeho mechanizmu pre stabilitu, tzv. trvalého eurovalu. Vo štvrtok musia Gréci predložiť detailný plán reforiem, ktorý posúdi Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia. O pláne bude následne v sobotu diskutovať Euroskupina, čiže ministri financií krajín eurozóny. Deň na to, v nedeľu, je zvolaný summit lídrov EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna