Skončí sa s Tsakalotosom grécke taktizovanie?

Takmer po piatich mesiacoch a 87 stretnutiach veriteľov (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia, pozn. red.) s Grékmi zasadol v utorok za rokovací stôl po prvý raz ako nový grécky minister financií Euclid Tsakalotos.

08.07.2015 10:15
Euclid Tsakalotos Foto:
V Bruseli už v utorok rokoval nový grécky minister financií Euclid Tsakalotos.
debata

Oxfordský ekonóm bol doteraz štátnym tajomníkom ministerstva financií a hlavným vyjednávačom Grécka pri rokovaniach s veriteľmi.

Odchádzajúci minister Janis Varufakis doňho vkladá všetky nádeje, že pre Grékov vyrokuje najlepšie možné podmienky. Kým Varufakis pútal na seba pozornosť neformálnym oblečením a tvrdohlavým správaním, od Tsakalotosa sa očakáva opak. Práve jeho považuje odborná verejnosť za odborníka s výbornými vyjednávacími schopnosťami.

Tsakalotos je označovaný za „duchovného otca“ ľavicovej politiky gréckej strany Syriza. U gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa má veľkú dôveru a podporu. Ako minister financií chce presadiť jeden z najspornejších bodov rokovaní medzi Aténami a ich veriteľmi – odpustenie značnej časti gréckeho dlhu. Tsakalotos je medzi ľavičiarmi známy ako „revolucionársky stúpenec európskej integrácie“, čo znamená, že podporuje vytvorenie jednotnej Európy, ale nie na kapitalistických princípoch.

Podobne ako jeho predchodca Varufakis aj Tsakalotos často kritizoval Európu za presadzovanie prísnej fiškálnej politiky. Nový grécky minister financií to nepovažuje za správne a tvrdí, že úsporné opatrenia zbytočne zbedačujú Grécko a ďalšie tzv. okrajové štáty menovej únie. V čom sú Tsipras a Tsakalotos rozdielni, je štýl komunikácie a stratégia na rokovaniach. Varoufakisovou akademickou špecializáciou je teória hier, teda štúdium strategického rozhodovania.

James Galbraith, jeho kolega z univerzity v Austine, pre agentúru Bloomberg nedávno povedal, že Varoufakis „myslí viac ako len pár krokov dopredu“ v rokovaniach s gréckymi veriteľmi. Mnohí ekonómovia to opisujú tak, že tým sleduje stratégiu známu ako teória šialenca. V podstate, ak budete konať ako blázon, váš nepriateľ sa vás zľakne a dá vám viac toho, čo chcete.

Doterajšie rokovania medzi Gréckom a ostatnými členmi eurozóny sa pod jeho vedením zmenili na hru na kura. Jeden z teoretických modelov používaných v teórii hier na popis nekooperatívnej hry s protikladnými záujmami.

Dvaja súperi idú oproti sebe v autách plnou rýchlosťou. Kto zbabelo uhne, prehráva. Ak uhnú obaja, prežijú, ale stratia tvár. Ak nik, zrážka môže oboch stáť život. V takom modeli môže byť víťaznou stratégiou ťah, ktorým dáte jasne najavo, že neuhnete, lebo nechcete, alebo ešte lepšie, nemôžete. Napríklad vyhodením volantu cez okno.

Tsakalotosova stratégia to však nebude. Jeho obrovskou výhodou je okrem charizmatického zjavu takmer dokonalá angličtina bez gréckeho akcentu. V Syrize  pôsobí už vyše desať rokov. Od roku 2012 je poslancom gréckeho parlamentu.

Skôr ako politika mu je blízka akademická pôda, keďže stále externe učí na univerzitách v Kente a Aténach. Je autorom a spoluautorom šiestich kníh, ktoré odhaľujú príčiny ekonomického utrpenia Grécka. V roku 2012 napríklad vydal knihu Crucible of Resistance: Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis. Tvrdí, že krízu v Grécku nevyvolali dlhové problémy, ale kríza demokracie v eurozóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #vyjednávanie #Euclid Tsakalotos