Grécko bez eura už nie je tabu, znie z nemeckých firiem

Nemecký priemysel začína volať po odchode Grécka z eurozóny. Nemecké priemyselné podniky už obmedzili svoje aktivity v Grécku a teraz sa obávajú, že pokračovanie krízy by mohlo narušiť čerstvé ekonomické zotavovanie zvyšku Európy, napísala v stredu agentúra Reuters.

01.07.2015 17:14
debata (12)

„Grécky odchod z eurozóny už nemusí byť tabu,“ uviedol šéf vplyvného nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA Matthias Wissmann. Keby bol Grexit spojený s uvedomelou stratégiou budúcich krokov zo strany eurozóny, mohol by podľa neho dokonca prispieť k stabilizácii menovej únie. „Trhy potrebujú spoľahlivosť,“ citoval Reuters Wissmana, ktorý pôsobí tiež vo vedení Zväzu nemeckého priemyslu (BDI).

Skupina sa vo svojich názoroch zvyčajne neodchyľuje od vládnej línie. Záblesk rozdielneho pohľadu na vec, ktorý je podľa Reuters teraz možné pozorovať, ide ruka v ruke s rastúcim presvedčením, že v klube krajín s eurom by Grécko nemusela byť schopná udržať ani nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Naše kolektívne úsilie musí byť vynaložené na usporiadaný odchod Grécka z eurozóny,“ uviedol zväz Familienunter­nehmer, ktorý zastupuje 180 000 nemeckých rodinných firiem, ktoré sú chrbtovou kosťou najväčšej európskej ekonomiky.

Celkový objem nemeckého vývozu do Grécka vlani dosiahol iba päť miliárd eur. Predstavoval tak menej ako pol percenta celkového nemeckého exportu. V poradí nemeckých exportných partnerov zostúpilo Grécko zo 34. na 38. priečku.

Obavy, že grécky odchod z eurozóny by mohol vyvolať chaos na trhoch, začínajú ustupovať pred strachom, že pokračujúca neistota ohrozí ekonomické zotavovanie v Španielsku, Portugalsku a Írsku, kam v minulosti tiež zamierili peniaze medzinárodných veriteľov, ale aj v Nemecku.

Zmeny postoja odrážajú aj skutočnosť, že nemecké firmy v minulých rokoch znížili svoje riziko spojené s pôsobením v Grécku. Z nemeckých firiem je riziku v súvislosti s gréckymi aktivitami najviac vystavený Deutsche Telekom (DT), ktorý vlastní 40 percent v najväčšej gréckej telekomunikačnej firme OTE. DT jeho podiel vyšiel na 4,2 miliardy eur, 2,6 miliardy eur už odpísal. Grécku firmu vraj riadi ako samostatný podnik.

Aktivity obmedzil ale aj konglomerát Siemens, ktorý je v Grécku aktívny od roku 1900.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #firmy #Nemecko #eurozóna