Na daňové podvody nasadí štát aj firmy - agentov

Štát bude pri odhaľovaní daňovej trestnej činnosti využívať aj krycie obchodné spoločnosti.

29.06.2015 15:02
debata (11)

Avizujú to predstavitelia vlády, ktorí pripravujú balíček 30 nových opatrení zameraných na boj proti daňovým únikom. Ako na pondelňajšej spoločnej tlačovej konferencii s ministrom financií Petrom Kažimírom a šéfom rezortu spravodlivosti Tomášom Borecom uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, cieľom tohto opatrenia bude začleniť firmu do reťazca najmä pri karuselových obchodoch.

„Je to v podstate právnická osoba – agent, keď to poviem jednoducho,“ dodal. Zároveň by sa malo umožniť využívať pri odhaľovaní daňovej trestnej činnosti aj inštitút agenta.

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré majú napomôcť v boji s daňovými únikmi a ktoré majú byť súčasťou návrhov putujúcich do medzirezortného pripomienkového konania, patrí podľa Kaliňáka napríklad aj rozšírené vzdelávanie o hospodárskej trestnej činnosti v rámci policajného zboru a prenesenie niektorých úloh pri odhaľovaní tejto činnosti na nižšie zložky polície.

Predĺžiť by sa tiež malo trvanie zadržania neobvyklých operácií zo 48 hodín na 120 hodín a vytvoriť by sa malo jednotné analytické centrum, ktoré by malo výrazne zjednodušiť výmenu informácií o podozrivých transakciách a subjektoch.

Minister financií Peter Kažimír zároveň avizuje, že kontrolná činnosť finančnej správy sa bude v nasledujúcom období zameriavať najmä na podvody pri spotrebných daniach, kľúčovo pri pohonných látkach. Zaviesť by sa mal aj systém automatického zasielania upozornení daňovým subjektom o ich podlžnostiach voči štátu. Informáciu napríklad o nedodržanom termíne na uhradenie dane tak v budúcnosti budú zrejme dostávať elektronicky. Zavádzať sa majú aj ďalšie opatrenia súvisiace s povinnosťou predložiť daňovú evidenciu pri zlučovaní firiem.

Upraviť sa tiež majú podmienky pri nadmerných odpočtoch na dani z pridanej hodnoty pri hotovostných transakciách. Minister Kažimír však tvrdí, že nemá ísť o obmedzenie sumy pre hotovostné operácie ako také. Skôr podľa neho pôjde o zmeny v kontrolnom výkaze pre daň z pridanej hodnoty, kde sú hotovostné platby v súčasnosti vykazované v kumulovanej podobe, čo podľa neho niektorí podvodníci zneužívajú.

Kažimír nechcel konkretizovať, o koľko si štát trúfa týmito opatreniami zvýšiť daňové príjmy. Tvrdí, že ide o reakciu na skúsenosti daňovej správy po zavedení prvej série opatrení na boj s daňovými únikmi a tieto opatrenia vyplývajú z reálnych skúseností finančnej správy z posledných mesiacov.

Doterajšie opatrenia za posledné tri roky vylepšili príjmy štátu o 2,1 mld. eur, preto má podľa ministra financií význam v boji s daňovými únikmi pokračovať. „Rozhodli sme sa pokračovať v tomto súboji, pretože nie sme naivní. Naším súperom je veľmi sofistikovaný nepriateľ, ktorý sa prispôsobuje. Musíme bojovať o to, aby tieto výsledky boli udržateľné,“ dodal Kažimír.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH