Štát má o 1,8 miliardy eur viac

Štátna kasa je takmer o 1,8 miliardy eur plnšia, ako sa plánovalo. Peniaze navyše vláda získala predajom štátneho podielu v Slovak Telekom, otvorením druhého piliera, lepším výberom daní a zrýchľovaním ekonomického rastu Slovenska.

29.06.2015 00:00
debata (9)
zväčšiť
dane, prognóza

„Daňové a odvodové príjmy by na základe aktuálnych odhadov mali byť tento rok oproti poslednej prognóze lepšie o 364 miliónov eur,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Aj v predchádzajúcej februárovej prognóze sa zlepšil výber daní o 123 miliónov eur. Ďalších minimálne 411 miliónov eur prinesie do štátnej Sociálnej poisťovne 107 tisíc ľudí odchádzajúcich z druhého piliera. Posledným je dodatočný príjem z predaja 49–percentného podielu v Slovak Telekom za 900 miliónov eur.

„Viac peňazí v štátnej pokladnici samozrejme vytvára lepšie podmienky na tvorbu budúcoročného rozpočtu. Zlepšia sa nám teda podmienky na financovanie vládnych priorít a dodržanie našich fiškálnych cieľov,“ priblížil Kažimír.

Peniaze navyše vláda môže použiť aj na ovládnutie Slovenských elektrární a financovanie tretieho sociálneho balíčka. Lepší výber daní má totiž pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Konkrétne v roku 2016 sa počíta so zvýšením daňových príjmov o 293 miliónov eur, dariť sa bude aj v roku 2017, kedy štát navyše vyberie 399 miliónov eur a najviac, až 451 miliónov eur, získa vláda v roku 2018.

Súčasné dobré časy nebudú trvať večne a ekonómovia preto odporúčajú vláde šetriť. „Bolo by rozumné využiť súčasné dobré časy na stabilizáciu dlhového bremena,“ povedal Marek Gábriš, hlavný analytik ČSOB banky. Od roku 2008 do roku 2013 vzrástol verejný dlh Slovenska z 28,2 percenta na 54,6 percenta hrubého domáceho produktu.

Úsilie súčasnej vlády podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť zníži v roku 2015 verejný dlh na 53,4 percenta. Zrýchľujúca ekonomika zvyšuje vláde aj opozíciou kritizované príjmy zo zdanenia firiem.

„Nenaplnili sa kuvičie hlasy hovoriace o tom, že z vyššej dane pre firmy vyberieme nakoniec menej peňazí, ako počas fungovania rovnej dane,“ zhodnotil Kažimír. Vládny Smer totiž po nástupe do vlády zvýšil daň z príjmu pre firmy z 19 na 23 percent. Následne v roku 2014 klesla korporátna daň na súčasných 22 percent.

Na základe podaných daňových priznaní za rok 2014 štát zvyšuje očakávaný výnos dane z príjmov firiem o 135 miliónov eur na 2,5 miliardy eur. Naopak, júnová daňová prognóza prináša zastavenie zlepšujúceho výberu dane z pridanej hodnoty.

„V prípade dane z pridanej hodnoty prišlo po deviatich kvartáloch rastu úspešnosti výberu v prvom kvartáli 2015 k miernej korekcii, ktorá však zatiaľ nepredstavuje významnú zmenu v aktuálnom trende,“ povedal Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky patriaceho pod ministerstvo financií.

Lepšia úroveň slovenskej ekonomiky sa momentálne prejavuje tvorbou nových pracovných miest a znižovaním nezamestnanosti. „Kontinuálne znižovanie nezamestnanosti v ostatných mesiacoch vyplýva zo solídneho ekonomického rastu a je možné očakávať ešte ďalší pokles,“ uviedol Luboš Sirota, generálny riaditeľ personálnej agentúry McROY Group.

Za posledných dvanásť mesiacov klesol počet nezamestnaných o 33 tisíc ľudí. Kým v máji 2014 bolo bez práce 385 tisíc Slovákov, tak už v máji 2015 evidovali úrady práce 352 tisíc nezamestnaných. Nezamestnanosť je na úrovni 11,48 percenta.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #HDP