Kažimír: Zostali len dve možnosti. Dohoda alebo bankrot

Ministri financií krajín eurozóny budú od soboty rokovať buď o dohode s Gréckom, alebo o bankrote. Minister financií SR Peter Kažimír predpokladá, že sa rokovania natiahnu do nedele a zároveň zdôraznil, že je to posledné stretnutie k tejto téme.

26.06.2015 11:59
debata (14)

„My ako ministri financií cestujeme do Bruselu na to, aby sme buď odobrili dohodu, ktorá má padnúť medzi inštitúciami, teda medzi Európskou centrálnou bankou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou komisiou, teda medzi týmito troma inštitúciami a ministerstvom financií a vládou Grécka,“ povedal v piatok Kažimír. Zároveň doplnil, že musí vzniknúť dohoda, ktorú sú pripravení odobriť zo soboty na nedeľu.

„Alebo v tom istom čase, ak k takejto dohode nedôjde, budeme rokovať o technických detailoch bankrotu jednej z krajín eurozóny. To sú vlastne dve možnosti, ktoré nám v týchto posledných hodinách zostali,“ dodal Kažimír.

Ako v piatok uviedla agentúra Reuters, odchod Grécka z eurozóny, takzvaný Grexit, bude podľa európskeho komisára Günthera Oettingera nevyhnutný, ak sa Atény s veriteľmi na riešení situácie nedohodnú do piatich dní.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zároveň v piatok uviedla, že rozhodujúce pre vyriešenie gréckej krízy bude sobotné zasadnutie ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). Podľa jej slov lídri štátov a vlád sa nemôžu zapojiť do detailných rokovaní o gréckych reformách, môžu len nabádať rokujúce strany k dosiahnutiu záverov. „Hovoríme, nie bez starostlivého uváženia, že toto stretnutie Eurogroup má rozhodujúcu dôležitosť,“ povedala Merkelová s tým, že do úvahy berie to, že zostáva veľmi málo času. Zároveň odmietla špekulovať o prípadnom európskom "pláne B“, ak sobotné rokovania zlyhajú.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna