To Vima: Skupina okolo Schäubleho tlačí Grécko ku "grexitu"

Čím viac sa rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi ocitajú v slepej uličke a čím je zrejmejšie, že európski partneri neuhnú ani o piaď zo svojich tvrdých postojov, tým viac vzniká dojem, že v rámci Európskej únie funguje skupina politikov, ktorá sa priamo usiluje o "grexit", teda odchod Grécka z eurozóny. Píše o tom vo štvrtok komentátor gréckeho týždenníka To Vima Antonis Karakúsis, podľa ktorého je najvýznamnejším predstaviteľom tejto skupiny nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

25.06.2015 19:47
debata (7)

Zhodujú sa na tom vraj politickí aj bankový predstavitelia, ktorí udržiavajú kontakt s veľkým okruhom účastníkov vyjednávania. Schäuble presadzuje názor, že možný grécky odchod z eurozóny nielenže nebude mať vážne dôsledky pre jednotnú menu, ale že ju namiesto toho posilní, aj vďaka ďalšej federalizačnej integrácii eurozóny.

Podľa rovnakých odhadov sa nemecký minister financií domnieva, že šok z možného gréckeho kolapsu ukáže ďalším európskym vládam potrebu kompromisu, ktorú vyžaduje koordináciu fiškálnych politík a vzdanie sa ďalšej časti suverenity.

Podľa šéfa nemeckých financií počas predchádzajúcich mesiacov Grécko ukázalo, že nie je schopné držať krok s Schäubleho cieľom federalizácie Európy. Je prekážkou tejto federalizácie aj preto, že je na jednej strane závislé od peňazí Európanov a na druhej nechápe, že je pre nich lepšie eurozónu opustiť.

Počas uplynulých mesiacov mnohí varovali, že zdržovacia taktika Atén dodá na vplyve tým silám, ktoré od roku 2012 flirtoval s „grexitom“. Teraz sa zistilo, že táto skupina nabrala na sile a robí všetko pre to, aby dotlačila Grécko k bankrotu a spolu s tým aj k opusteniu eura.

Grécka vláda v podstate povzbudila svojím postojom ľudí, ktorí Grécko vnímajú ako osobitný prípad, akúsi „exotickú“ krajinu, ktorá nedbá na rámec pravidiel nevyhnutne prísnej menovej únie.

„A teraz sme zase v nultom bode, v ktorom je vyvíjaný tlak tejto veľmi posilnenej skupiny, ktorá chce Grécko mimo eurozóny,“ uvádza sa v texte. „Otázkou je, či Tsipras je schopný odolať tlaku a či je pripravený niesť neprimerané bremeno, aby udržal našu krajinu v eurozóne. Skúška je to vskutku fenomenálna, ale nie je na ňu žiadny dôvod. Varovali ho (Tsiprasa) z mnohých strán,“ uzatvára článok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna