Aj ulice v Aténach bojujú s krízou. Pomocou grafiti

Predtým sa na stenách v Aténach objavovala grafiti s tematikou futbalu, politiky a starosťami dospievajúcich. Človek sa nad nimi práve nezasmial, ale nebolo ich veľa. Teraz sa dá v gréckej metropole podľa agentúry AP len ťažko nájsť súkromná alebo štátna budova, ktorá by unikla čiernym, červeným, modrým alebo striebornými sprejovým farbám. Témou je stále častejšie hospodárska kríza, s ktorou sa Gréci stretávajú mnoho rokov.

25.06.2015 10:00
Grafiti a grécka kríza Foto: ,
Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku krízu.
debata (5)

Mnohé grafiti sú skôr nezrozumiteľné čmáranice, ktoré možno považovať za značkovanie teritória podľa vzoru psov. Nájdu sa však aj mimoriadne precízne vypracované výjavy, ktoré nútia k zamysleniu. Niektoré z nich si dokonca objednali majitelia domov, ktorých už nebavilo odstraňovať nezmyselné klikiháky zo stien. Dali prednosť umeniu a dúfajú, že tak „čmáralov“ udržia ďalej od svojho majetku.

Grécko sa potýka päť rokov s hospodárskou krízou a čoraz viac nástenných malieb odráža práve finančné a sociálne starosti Grékov.

Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku...
Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku...
+9Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku...

Ako galéria týchto sprejerských prác poslúžila štvrť Exarchia v centre mesta, domov anarchistov a ľavičiarov a miesto s veľkým množstvom chátrajúcich domov. Z okna jedného z nich hľadí človek s ustarostenou tvárou v dlaniach a pod ním sa na obitej stene skvie maľba chatrnej päťeurovej bankovky.

Autor, ktorý si hovorí Wild Drawing, maľbu považuje za zrkadlenie súčasného života mnohých Grékov. Na stene o kus ďalej nakreslil cestnú značku s eurom a malým autom v gréckych farbách modrej a bielej. Auto je oproti znaku droliaceho sa eura miniatúrne, je naklonené a zosúva sa do vĺn.

Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Grécka kríza a grafiti Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku krízu.

Autor, ktorý si hovorí N_Grams, na inej stene vytvoril obriu bankovku z novinových stránok s ponukami práce. Použil noviny z obdobia, kedy sám prácu s pomocou inzerátov hľadal.

Na ulici vedúcej k prístavu Pireus sa skvie veľká tabuľa s nápisom Európa bez Grécka je ako večierok bez drog. Autor Cacao Rocks sa takto zvečnil pred tromi rokmi, ale teraz je vraj všetko inak. „Zmenil som sa, už neberiem drogy a nechodím na večierky. Ale Európa jednoducho nedospieva,“ povedal.

Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku... Foto: SITA/AP, YANNIS BEHRAKIS
Grafiti a grécka kríza Grafiti v aténskych uliciach zrkadlia grécku krízu.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #grafiti