Ústupky Atén rozčúlili zákonodarcov, vláda dá hlavu na klát

Grécki zákonodarcovia v utorok rozhorčene reagovali na ústupky Atén v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi.

23.06.2015 13:10
debata (1)

Podpredseda gréckeho parlamentu a predstaviteľ vládnej ľavicovej strany Syriza Alexis Mitropulos upozornil, že so schvaľovaním návrhov by mohli byť problémy.

„Domnievam sa, že tento program, ako ho vnímame, … bude pre nás ťažké podporiť,“ uviedol podľa agentúry Reuters v gréckej televízii Mega TV Mitropulos. „Premiér musí najskôr informovať našich ľudí o tom, prečo sme v rokovaniach neuspeli,“ povedal. Zároveň upozornil, že opatrenia sa podľa neho nezhodujú s princípmi ľavice. Poslanec koaličnej populistickej strany Nezávislí Gréci Pavlos Chaikalis podotkol, že vláda „padla do pasce“.

Štátny minister Nikos Pappas je presvedčený, že grécky parlament podporí dohodu, napriek kritike ústupkov zo strany niektorých poslancov. „Uisťujem vás, že dohoda bude taká, že získa podporu vládnej väčšiny a Grékov,“ povedal Pappas v televízii Mega TV.

Nové návrhy, ktorými chce Grécko po týždňoch licitácií dospieť k potrebnej dohode s medzinárodnými veriteľmi, zahŕňajú podľa médií vyššie dane či vyššie odvody na dôchodkové zabezpečenie. Lídri eurozóny na pondelkovom mimoriadnom summite najnovšie grécke návrhy privítali ako základ prípadnej dohody, ktorá by zadlženým Aténam pomohla dosiahnuť na ďalšie peniaze.

Premiér Alexis Tsipras, ktorého do úradu tento rok v januári vyniesli sľuby ukončiť nenávidenú politiku úspor, potrebuje mať na svojej strane aj grécky parlament. Ak zákonodarcovia návrhy nepodporia, mohol by byť nútený vypísať predčasné voľby alebo referendum.

Hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis v utorok vyhlásil, že osud gréckej vlády je spojený s výsledkom hlasovania v parlamente. „Ak dohoda nebude mať súhlas poslancov vládnej väčšiny, vláda nemôže zostať pri moci,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Sakellaridis vo vysielaní gréckej televízie a apeloval na „osobnú zodpovednosť“ členov zákonodarného zbo­ru.

Atény potrebujú peniaze, aby mohli budúci týždeň uhradiť dlžnú splátku Medzinárodnému menovému fondu. Grécku by inak mohla hroziť platobná neschopnosť a možno aj odchod z eurozóny.

Ministri financií eurozóny sa znovu zídu v stredu večer. Vo štvrtok sa začína v Bruseli plánovaný summit Európskej únie, ktorý by balík gréckych reforiem mohol prípadne definitívne potvrdiť. Nemecká kancelárka Angela Merkelová ale upozornila, že nič nezaručuje, že sa konečnú dohodu podarí nájsť.

Grécka médiá v utorok uvádzajú, že dohoda je na dohľad. Zároveň ale poukazujú na to, že presné podmienky zatiaľ hotové nie sú a veritelia by od Grécka mohli chcieť ešte tvrdšie opatrenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna