Podnikateľov láka Amerika. Slovensku potom chýbajú

Podnikatelia z Prievidze Erik Mokrý a Štefan Takáč si plnia svoj americký sen. V Pensylvánii čoskoro otvoria vlastné školiace centrum pre zváračov, v ktorom chcú vychovať novú generáciu zváračského remesla. Ako tvrdia, úpadok manuálnej práce nepozorujú len u nás, ale aj za Atlantikom.

23.06.2015 10:00
podnikateľ, Erik Mokrý, Štefan Takáč, zvárači Foto:
Slovenskí podnikatelia uspeli v USA v profesii zvárač, v rámci ktorej si vytvoria školiace centrum. Zľava Erik Mokrý a Štefan Takáč.
debata (3)

"Mladí ľudia vnímajú technické smery ako niečo negatívne. Aj zo strany rodičov je záujem, aby išlo ich dieťa radšej na vysokú školu i za cenu, že nie vždy nájde adekvátne uplatnenie vo svojom odbore,“ upozorňuje riaditeľ zváračskej spoločnosti Phenomenal Industries Štefan Takáč.

Príbeh Prievidžanov, ktorí sa uplatnili v USA, ukazuje, že v skutočnosti sa ľudia môžu presadiť aj v zahraničí. Človek pritom nemusí byť vedec či IT expert. Záujem je aj o klasické profesie, ako je napríklad zvárač. Slovensko by malo takto špecializovaným ľuďom nájsť adekvátne uplatnenie, aby nemuseli odchádzať do cudziny.

Môže totiž ísť o určitú formu odlevu mozgov a zručnosti. Zručných elektrikárov, ale aj zváračov či žeriavnikov lákajú už doslova desiatky rokov zo Slovenska napríklad aj škandinávske krajiny, ale aj Nemecko či Rakúsko. Nežná revolúcia tento trend len prehĺbila. Slovensko na to môže časom doplatiť, tak ako už teraz chýbajú sústružníci, čo môže byť dôležité pre potenciálnych prichádzajúcich investorov.

Zváračov učia už 30 rokov

Samotní zruční remeselníci si však idú svojou cestou tam, kde sú čo najlepšie cenení. Poctivú profesiu si cenil už otec obchodného partnera Erika Mokrého, ktorý so zváračskými kurzami začínal pred tridsiatimi rokmi. Prievidza si možno z tých čias pamätá na prvú zváračskú školu, ktorá stojí v regióne dodnes. Už onedlho chce dvojica kamarátov preraziť s podobným projektom aj v zámorí.

Tréningové centrum pre budúcich zváračov by malo vyrásť vo Franklin county v štáte Pensylvánia, čo je asi dve hodiny autom od Washingtonu. Firiem, ktoré pracujú s kovom, je však na východnom pobreží neúrekom. Podnikatelia chcú konkurovať hlavne dlhoročnými skúsenosťami a kvalitou ponúkaných služieb. "Podobne ako ostatné krajiny, aj USA trápi nedostatok kvalifikovaných zváračov. Našou ambíciou nie je dať ľuďom len všeobecné vedomosti, ale prácu pre konkrétne projekty,“ približuje ich zámer Takáč.

Prišiel aj Obama

Americkú pobočku založili úspešní Slováci v úvode minulého roka. V začiatkoch im pomohli hlavne kontakty z minulosti, ale aj summit vo Washingtone, na ktorom sa zúčastnili v marci. Na konferencii, kde predniesol prejav aj prezident Obama, ich s návrhom na spoluprácu oslovili investori a vládni predstavitelia jednotlivých štátov.

Dvojica sa po dlhom váhaní rozhodla napokon pre Pensylvániu, kde sú podmienky pre obchodovanie najlepšie. "V podnikaní sa nám zatiaľ darí. V budúcnosti by sme ale možno uvítali jednoduchšiu vízovú politiku,“ priznáva Takáč. Pracovné povolenie možno v súčasnosti získať na obdobie dvoch rokov. Uvažované predĺženie platnosti víz by však mohlo podnikateľom zaručiť až päť rokov bez administratívnej záťaže.

Sedem statočných

Príbeh podnikateľov z Prievidze však zďaleka nie je jediným obrazom Slovákov, ktorí sa rozhodli skúsiť šťastie za hranicami. "Na tohtoročnom summite vo Washingtone sme mali slovenskú delegáciu, ktorú zastupovalo sedem ľudí z piatich spoločností z oblasti priemyslu, informačných technológií či remesiel. Cieľom tohto programu je priviesť slovenských investorov do Ameriky,“ hovorí americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Američania otvárajú dvere nielen rozbiehajúcim sa startupom, ale tiež spoločnostiam, ktoré expandujú z domáceho trhu. V hre je tiež dohoda o transatlantickej spolupráci s Európskou úniou, ktorá môže zlepšiť obchodovanie na oboch stranách. "O Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií sa stále rozhoduje. Je možné, že práve tento summit celý proces urýchli,“ uzatvára Sedgwick.

Aktuálne biznisu európskych podnikateľov v USA nahráva aj výhodný kurz pre firmy exportujúce do USA. Za jeden dolár utŕžený v USA dostane podnikateľ oveľa viac eur. Kurz je aktuálne na úrovni 1,13 dolára za jedno euro, kým pred rokom bol kurz 1,36. Je to odrazom toho, že americkej ekonomike sa darí oveľa viac ako európskej.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #USA #podnikatelia