Grécko chce viac získať z DPH a posunúť penzijný vek

Grécka vláda vo svojom najnovšom návrhu medzinárodným veriteľom v snahe dosiahnuť dohodu navrhuje presunúť väčšinu položiek do základnej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške 23 percent a zároveň postupne zvýšiť hranicu veku pre odchod do dôchodku až na 67 rokov. Informoval o tom na svojom serveri grécky denník Ethnos.

22.06.2015 21:14
debata (9)

Prevod do základnej sadzby nemá ale zahŕňať elektrickú energiu alebo základné potraviny, ktoré majú ďalej byť zdaňované len 13 percentami. Lieky, knihy alebo vstupenky do divadla majú byť zaťažené naďalej len šiestimi percentami DPH.

Okrem zvýšenia hranice veku odchodu do dôchodku z priemerných 63 rokov u mužov a 59 rokov u žien majú Atény od začiatku budúceho roka tiež obmedzovať možnosť odchodu do predčasného dôchodku zrušením mnohých výnimiek. Znížené majú byť tiež doplnkové dôchodky nad 1000 eur mesačne, ktoré sú ale pomerne vzácne. Hoci sa penzistom nakoniec nemajú znižovať dôchodky, priplatia si razantne na zdravotnom poistení.

Grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis podľa agentúry Reuters povedal, že Atény chcú zaviesť novú daň pre podniky a pre bohatých. Zároveň tvrdil, že vláda premiéra Alexisa Tsiprasa dokázala neprekročiť krajnú medzu, ktorú si stanovila, pretože nepristupuje k znižovaniu dôchodkov alebo platov štátnych zamestnancov. Zároveň sa tiež nemá zdražovať elektrina.

Grécka vláda podľa Stathakisa tiež súhlasí s tým, aby primárny rozpočtový prebytok tento rok dosiahol jedno percento hrubého domáceho produktu, budúci rok dve percentá a v roku 2017 tri percentá. Znížiť sa má aj rozpočet na obranu.

Hoci sa kabinetu ovládanom predovšetkým ľavicovou formáciou Syriza nepodarilo presadiť vyjednávanie o odpísaní ďalšieho gréckeho zahraničného dlhu, podľa Stathakisa bude táto otázka na programe rokovania v najbližších mesiacoch.

Podľa ďalších zdrojov by grécke opatrenia mali tento rok vyniesť 2,7 miliardy eur a v budúcom roku 5,2 miliardy. Najväčšou zmenou má byť zvýšenie odvodov na dôchodkové zabezpečenie o 3,9 percenta, čo by v budúcom roku malo ušetriť penzijnému systému 800 miliónov eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna