Grékom možno nevyjde na penzie a platy úradníkov

Grécko možno bude musieť v júli krátiť platy štátnym zamestnancom a dôchodky, a to aj v prípade, že sa dovtedy dohodne s veriteľmi a získa zvyšné peniaze z balíka medzinárodnej finančnej pomoci.

21.06.2015 12:33
debata (3)

S odkazom na interné prepočty veriteľských inštitúcií to v nedeľu napísal nemecký nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Podľa neho budú koncom júna v gréckej štátnej pokladnici chýbať dve až 3,6 miliardy eur a prípadná výplata ďalších peňazí od veriteľov môže kvôli schvaľovacím procedúram v štátoch eurozóny doraziť až po polovičke júla.

Grécko musí do konca tohto mesiaca uhradiť splátku Medzinárodnému menovému fondu (MMF) vo výške 1,6 miliardy eur, začiatkom júla ho potom čakajú ďalšie výdavky – na platy štátnych zamestnancov a na dôchodky by malo minúť 2,2 miliardy eur. Aj keby sa dovtedy podarilo vyjednať obojstranne prijateľné podmienky pre vyplatenie zvyšných 7,2 miliardy eur z balíka medzinárodnej finančnej pomoci, bude časový harmonogram tak napätý, že Gréci zrejme musia počítať s oneskorením výplaty miezd a dôchodkov alebo s ich krátením.

Dohodu s Aténami totiž musia schváliť vlády krajín eurozóny, v piatich štátoch vrátane Nemecka je dokonca potrebný aj súhlas parlamentov. To sa nestihne skôr ako v polovici júla, až potom by mohli do Grécka peniaze doraziť.

Rokovania Atén s veriteľmi sa dostali do kritického bodu a o ďalšom osude juhoeurópskej krajiny môže definitívne rozhodnúť už pondelkový mimoriadny summit politických špičiek eurozóny. Celý víkend preto prebiehajú intenzívne debaty v Grécku aj v Európe.

Grécky premiér Alexis Tsipras na nedeľu zvolal mimoriadnu schôdzu svojej vlády, kde chce ladiť ďalší postup. Atény zatiaľ ale stále odmietajú úsporné opatrenia, ktoré im kvôli dlhodobej udržateľnosti verejných financií navrhli veritelia a ktoré predpokladajú okrem iného zníženie dôchodkov alebo zvýšenie DPH.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna