Miliardy za Jukos Rusko platiť nebude, na zmrazenie majetku chce reagovať

Rusko bude hájiť svoje záujmy právnou cestou. Vyhlásil to v Petrohrade ruský prezident Vladimír Putin ohľadom blokovania ruského štátneho majetku v Belgicku a Francúzsku a zmrazenia účtov ruských diplomatických zastúpení v tamojších bankách.

20.06.2015 07:41
debata (61)

Moskva podľa Putina neuznáva autoritu haagskeho arbitrážneho súdu, ktorý vlani nariadil vyplatiť miliardy dolárov akcionárom fakticky vyvlastnenej ropnej spoločnosti Jukos. Práve to je teraz príčinou blokovania ruského majetku.

„Budeme brániť svoje záujmy právnou cestou. Náš postoj je jasný: Rusko neuznáva autoritu tohto súdu,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Putin v narážke na arbitrážny súd, ktorý nariadil vyplatenie 50 miliárd dolárov akcionárom Jukosu, v ktorého čele stál oligarcha a odporca Kremľa Michail Chodorkovskij.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým zdôraznil, že Moskva bude uplatňovať princíp reciprocity voči krajinám, ktoré zmrazia ruské majetky.

Firmy a ďalšie ruské hospodárske subjekty sa podľa Lavrova chcú obrátiť na ruskú justíciu, aby zmrazila majetky zahraničných firiem s vlastníckymi podielmi príslušných štátov.

Rusko si v piatok povolalo belgického veľvyslanca v krajine, aby protestovalo proti blokovaniu ruského štátneho majetku. Exekúciu povolil belgický súd.

Belgický veľvyslanec v Moskve si podľa BBC vypočul, že zmrazenie ruského majetku je „otvorene nepriateľský čin“, ktorý „hrubo porušuje uznávané normy medzinárodného práva“.

Rusko zlikvidovalo kedysi mocný Jukos po odsúdení jeho väčšinového vlastníka Chodorkovského v roku 2005. Chodorkov­skij, politický sok Kremľa, bol odsúdený na roky väzenia za údajnú defraudáciu a krádeže obrovských objemov ropy a jeho firma prakticky prestala existovať.

Rusko má peniaze vyplatiť z rozhodnutia medzinárodnej arbitráže z vlaňajšieho júla, Moskva ale výsledok arbitráže neuznáva. Bývalí akcionári Jukosu sa združili v spoločnosti GML, ktorá na ruský štát podala súdnu žalobu. Belgický arbitrážny súd žalobe vyhovel a potvrdil právo akcionárov zabaviť ruský štátny majetok v Belgicku v hodnote 1,9 miliardy dolárov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jukos