V Trnave pochodovali za vyššie platy

Vedenie trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën a odbory stále nenašli spoločnú reč, pokiaľ ide o zvýšenie platov zamestnancov. Odborári v piatok zorganizovali pochod mestom na podporu zamestnancov a zároveň ukončili zbieranie podpisov pre vyhlásenie ostrého štrajku.

19.06.2015 18:30
PSA Peugeot Citroen Foto: ,
Pochod zamestnancov trnavskej automobilky podporili aj ich rodinní príslušníci či iné odborové organizácie.
debata (2)

Podrobnosti o ňom medializovať zatiaľ nechceli. Vyjednávanie, ktoré prebieha na najvyššej úrovni, bude pokračovať v pondelok dopoludnia.

Z trnavského sídliska na koniec pešej zóny smeroval modro-biely zástup zamestnancov trnavského závodu a ich sympatizantov. V rukách niesli niekoľko transparentov, sprevádzal ich zvuk sirén a rapkáčov. Podľa odhadov predsedu odborového zväzu v trnavskej automobilke Milana Minárecha sa účasť pohybovala okolo 350 zamestnancov. Spolu so sympatizantmi ich mohlo byť okolo 500. Na cestách, ktoré zástup križoval, organizovala dopravu polícia.

„V Peugeote pracujem sedem rokov ako operátor logistiky,“ povedal jeden z mladších účastníkov pochodu, ktorý nechcel byť menovaný. Jeho čistá mzda sa pohybuje okolo 650 eur. „Za optimálne považujem zvýšenie o 15 až 20 percent vzhľadom na to, čo požaduje zamestnávateľ.“

Pochod prišli podporiť Jana (26) a Martin (29). V trnavskej automobilke pracujú ich rodinní príslušníci. Jana tam má švagra, Martin brata. „O situáciu sa zaujímam aj preto, že pracujem v podobnej oblasti,“ hovorí Jana. Myslí si, že by si zaslúžili aspoň to, čo požadujú odbory.

Podľa Minárecha odbory v priebehu vyjednávaní zo svojich požiadaviek zľavili, vedeniu sa to zdá stále príliš. „Ak by vyhoveli našim požiadavkám, ktoré vôbec nie sú prehnané, tak by to bolo len mizivé percento, o ktoré by sa navýšilo 11 percent, ktorá dáva automobilka na mzdy.“ O podrobnostiach štrajku hovoriť nechcel.

Odborári chcú dosiahnuť najmä plošné zvýšenie základných miezd. „Aktuálnu ponuku zamestnávateľa, ktorý nám ponúka rôzne jednorazové odmeny podmienené ďalšími očakávaniami, nemôžeme akceptovať. Tieto odmeny zvýšia náš príjem len dočasne, ale my potrebuje zvýšiť to jediné, čo je garantované, a to je základná mzda,“ tvrdia odbory. Tú navrhujú zvýšiť o 60 eur. Tohtoročnú jednorazovú odmenu požadujú vo výške 500 eur.

Vedenie automobilky ponúka od budúceho roku plošné zvýšenie základných miezd o 27 eur. „Pre operátorov so mzdou 634 eur to predstavuje navýšenie o 4,2 percenta,“ povedal hovorca PSA Peter Švec.

Automobilka ráta s jednorazovou odmenou 300 eur alebo 400 eur v prípade zmenových pracovníkov, ktorá má byť vyplatená v tomto roku. Od budúceho roku by si zamestnanci prilepšili v rámci kolektívnych výkonnostných prémií o 5 alebo 10 eur a v prípade splnených cieľov by dostali jednorazovú odmenu vo výške 340 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën