Putin: Rusko napriek prognózam neprežíva väčšiu krízu

Ruská ekonomika napriek predpovediam neprežíva väčšiu krízu, infláciu sa darí držať pod kontrolou, kurz rubľa je stabilnejší a banky sa prispôsobili novým podmienkam, povedal v piatok na ekonomickom fóre v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin.

19.06.2015 15:44 , aktualizované: 16:23
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade 19. júna 2015
debata (171)

Zároveň obvinil USA z vyvolania ukrajinskej krízy a vyzval západné štáty, aby sa nevmiešavali do ruských vnútorných záležitostí.

Krajina, ktorá čelí poklesu dôležitých príjmov z ťažby ropy a západným hospodárskym sankciám, podľa neho plánuje vytvoriť lepšie podmienky pre investorov, predvídateľné právne prostredie a zmraziť dane.

Putin začal k účastníkom fóra hovoriť so zhruba polhodinovým meškaním a prejav začal chválou ruského hospodárstva. Ekonomika sa vraj relatívne dobre vyrovnáva s klesajúcimi cenami ropy aj dôsledkami sankcií, ktoré okrem iného obmedzujú prístup Ruska na finančné trhy a západné krajiny ich vyhlásili v súvislosti s ruským podielom na ukrajinskej kríze.

Západné sankcie podľa Putina de facto Rusku prospievajú. Čím viac prekážok bude mať Rusko na svojej ceste, tým podľa neho bude otvorenejšou a slobodnejšou krajinou.

„Ešte na konci minulého roka nám predpovedali hlbokú krízu. To sa nestalo. Stabilizovali sme situáciu, zneutralizovali negatívne výkyvy a obdobím ťažkostí prechádzame sebavedome. Stalo sa tak predovšetkým preto, že Rusko je dostatočne odolné,“ povedal prezident. Protikrízové ​​opatrenia splnili účel a teraz je podľa Putina možné prejsť k „systémovému rozvoju“.

Prezident potom oznámil, že Moskva plánuje investičné stimuly, chce zmraziť dane na obdobie štyroch rokov a podporí vedu a technologické inovácie. Spolupráca so Západom vraj podľa neho bude pokračovať aj napriek diplomatickým nezhodám.

„Dialóg je v našom spoločnom záujme,“ povedal Putin.

Šéf Kremľa: S Moskvou nikto nesmie hovoriť jazykom ultimáta

Ruský prezident zopakoval stanovisko Moskvy k ukrajinskému konfliktu a z jeho vyvolania obvinil Spojené štáty. Príčinou terajšej krízy na Ukrajine nie je ruská politika, ale podpora, ktorú Západ poskytoval „protiústavnému“ prevratu v Kyjeve, povedal Putin v odpovedi na otázku účastníkov konferencie.

Rusko je podľa prezidenta pripravené vyvíjať tlak na východoukrajinských separatistov, ale aj Západ by mal presvedčiť Kyjev o nutnosti prispieť k nájdeniu kompromisu. „Hneď ako padne politické rozhodnutie, zbrane na východe Ukrajine nebudú,“ vyhlásil Putin.

Rusko počíta s „plnohodnotným, dôveryhodným a rovnoprávnym dialógom“ s Ukrajinou, povedal ruský prezident a potvrdil svoju tézu o tom, že „bez ohľadu na terajšie problémy sú Rusi a Ukrajinci jeden národ, jedno etnikum so spoločnou históriou a kultúrou“.

Západné štáty by sa podľa šéfa Kremľa nemali miešať do vnútorných ruských záležitostí a nikto by s Moskvou nemal hovoriť jazykom ultimáta. Spojené štáty vytrvalo vnucujú Rusku svoje hodnoty, ale Moskva bude sama určovať svoje potreby a záujmy, upozornil Putin.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin