Nemecký vicekancelár: Celej Európe dochádza s Grékmi trpezlivosť

Celej Európe dochádza s Gréckom trpezlivosť a nad touto zadlženú krajinou sa už rysuje tieň odchodu z eurozóny. Napísal to nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v komentári pre najčítanejší nemecký denník Bild.

14.06.2015 18:57
debata (26)

Slová sociálneho demokrata, ktorý bol doteraz voči Grécku relatívne ústretový, podľa agentúry Reuters poukazujú na pritvrdzovania postojov voči Aténam vo väčšine nemeckého politického spektra. Berlín je najväčším prispievateľom k záchranným úverom pre Grécko z celej Európskej únie.

„Chceme Grécku pomôcť a chceme ho aj udržať v eurozóne. Nedochádza ale len čas, Európe dochádza aj trpezlivosť. Všade v Európe silnie pocit, že čo je veľa, to je veľa,“ uviedol Gabriel. „Tieň odchodu Grécka z eurozóny má stále jasnejšie obrysy,“ dodal.

Podľa Gabriela už začínajú byť smiešne stále ďalšie údajne posledné pokusy o dosiahnutie dohody medzi Gréckom a veriteľmi. „Stále viac ľudí má pocit, že grécka vláda ich vodí za nos,“ napísal.

Gabrielove slová sú zatiaľ najtvrdším vyjadrením voči Grécku od koaličnej SPD. Odpor voči ďalšiemu podporovaniu Atén doteraz vychádzal hlavne z konzervatívneho zoskupenia kancelárky Angely Merkelovej, ktorého niektorí poslanci tento rok hlasovali proti predĺženiu druhého záchranného programu.

„Ak sa rýchlo nedosiahne dohoda, trpezlivosť mnohých ľudí v Európe sa skončí,“ varoval Gabriel. „Nenecháme nemeckých pracujúcich a ich rodiny platiť za nadsadené volebné sľuby čiastočne komunistickej vlády,“ dodal vicekancelár s narážkou na marxistickú stranu Syriza, ktorá od januárových volieb vedie grécku vládu a sľúbila Grékom ukončiť úsporné opatrenia.

Grécka delegácia v sobotu obnovila rokovania s predstaviteľmi veriteľov v snahe dohodnúť sa na opatreniach, ktoré musia Atény prijať výmenou za pomoc na záchranu pred hroziacim bankrotom. Napätie medzi Gréckom a veriteľmi prudko vzrástlo po tom, čo delegácia MMF vo štvrtok kvôli závažným nezhodám opustila rokovania s gréckymi predstaviteľmi v Bruseli. Najvyšší európski činitelia ale v piatok vyzvali na pokračovanie v rozhovoroch.

Zástupcovia ministerstiev financií krajín eurozóny tento týždeň podľa informovaných zdrojov Reuters prvýkrát rokovali o možnosti štátneho bankrotu Grécka. Účastníci štvrtkovej schôdzky v Bratislave údajne diskutovali o troch možných scenároch vývoja do konca júna, keď sa končí platnosť predĺženého záchranného programu pre Grécko. Za najmenej pravdepodobné označili včasné zavŕšenie dohody, v ktorej by sa Grécko zaviazalo k reformám.

Eurozóna vo februári schválila predĺženie záchranného programu pre Grécko do konca júna. Výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sigmar Gabriel