Ruskej Novgorodskej oblasti hrozí bankrot

Prvý ruský región sa priblížil bankrotu pre neschopnosť splácať vysoké dlhy. Oznámili to v stredu ruské médiá s odvolaním sa na ratingovú agentúru Standard & Poor's.

10.06.2015 14:58
debata (66)

Novgorodská oblasť ležiaca na západe krajiny neďaleko hraníc s Estónskom a Lotyšskom nebola začiatkom roka schopná včas uhradiť splátku dlhu ruskej banke VTB. Podobná situácia sa podľa expertov môže opakovať aj v iných regiónoch.

Novgorodská oblasť má dlh takmer dve miliardy rubľov a februárovú platbu nebola schopná uhradiť. Pretože oblasť nedokázala získať novú pôžičku, situáciu sa podľa ruských zdrojov podarilo vyriešiť až reštrukturalizáciou dlhu voči VTB a dohodou o znížení úrokov.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy je príčinou problémov ruskej oblasti obmedzený prístup k finančným zdrojom v dôsledku medzinárodných sankcií a tiež menšie finančné zdroje, ktoré má štátny rozpočet k dispozícii pre dotácie regiónov.

Ruská ekonomika sa dostala do krízového stavu v dôsledku nižších príjmov z predaja ropy a zemného plynu a kvôli prepadu kurzu rubľa.

S&P uviedla, že sú jej známe aj iné prípady, keď veriteľ bol nútený predĺžiť splatnosť úveru poskytnutého ruskému regiónu a znížiť úrokovú sadzbu pôžičky pre neschopnosť regiónu splácať dlhy. „Takáto situácia sa môže podľa našich pravidiel označiť za bankrot,“ uviedla agentúra.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Standard & Poor's