Jaceňuka v USA pochválili za snahu Kyjeva o reštrukturalizáciu dlhu

Spojené štáty ocenili Kyjev za snahu dosiahnuť dohodu o reštrukturalizácii dlhu. USA sú tiež pripravené zvýšiť tlak na Rusko.

10.06.2015 07:35
debata (78)

Spojené štáty a ich spojenci v skupine G7 sú pripravení zosilniť v prípade potreby sankcie proti Rusku. Povedal to v utorok americký minister financií Jack Lew ukrajinskému premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi a ministerke financií Natalii Jareškovej. Obaja predstavitelia kyjevskej vlády prišli do Washingtonu rokovať na pôdu Medzinárodného menového fondu (MMF) o otázke zmiernenie ukrajinského dlhu, uviedla agentúra Reuters.

Krajiny G7 dali v pondelok na záver summitu v Bavorsku najavo, že sú pripravené sprísniť doterajšie protiruské sankcie, pokiaľ to bude kvôli situácii na Ukrajine nutné. Americký prezident Barack Obama tam povedal, že protiruské sankcie je potrebné zachovať a v prípade potreby ešte zosilniť, pretože podľa neho ruské sily stále pôsobia na východnej Ukrajine.

Lew ocenil Kyjev za snahu dosiahnuť dohodu o reštruktura­lizácii dlhu. „Poznamenal, že program MMF (pre Ukrajinu) si vyžaduje od všetkých zúčastnených obete v záujme zabezpečenia ekonomického oživenia, ktoré prospeje všetkým stranám,“ povedal Lew podľa oznámenia ministerstva.

Ukrajina sa snaží o dohodu so súkromnými veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu, aby ušetrila do roku 2018 viac ako 15 miliárd dolárov. Dohoda by krajine umožnila splniť podmienky spojené so záchranným programom MMF v objeme 40 miliárd dolárov. Kyjev trvá na tom, aby veritelia pristúpili na zníženie hodnoty dlhopisov, čo zástupcovia veriteľov odmietajú a dávajú najavo sklamanie z toho, že zatiaľ sa nenašiel základ na rokovania.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina