Europarlament je pred hlasovaním o dohode s USA rozdelený

Európsky parlament je pred napäto očakávaným stredajším hlasovaním týkajúcim sa dohody o voľnom obchode s USA (TTIP) rozdelený.

09.06.2015 18:29
debata (20)

Súboj sa vedie najmä o to, či má dojednávaná dohoda povoľovať riešenie prípadných sporov medzi investormi a štátmi pomocou súkromných arbitráží. Proti uplatňovaniu mechanizmu investorských arbitráží (ISDS) je druhá najväčšia parlamentná frakcia – socialisti. Existuje preto možnosť, že sa o TTIP nakoniec hlasovať nebude, ak sa na poslednú chvíľu nepodarí nájsť kompromis.

Správu, obsahujúcu odporúčania Európskej komisii, ktorá o zmluve o voľnom obchode medzi EÚ a USA známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) rokuje, schválili koncom mája členovia vplyvného výboru pre medzinárodný obchod. Výbor pôvodne navrhoval, že mechanizmus investorských arbitráží nie je v dohode vzhľadom k rozvinutým právnym systémom EÚ a USA nutný. Kompromisné znenie, ktoré nakoniec podporil, ale priamo po jeho zákaze nevolá.

Vedenie socialistickej frakcie (S&D) však koncom minulého týždňa prišlo s požiadavkou, aby Európska komisia v dohode s USA možnosť riešenia sporov pomocou arbitráží vôbec nespomínala.

„Frakcia S&D nedá súhlas so súkromnými arbitrážami. ISDS rozhodne nie je cestou vpred. Tak Spojené štáty, ako aj Európska únia majú spoľahlivé národné súdy, u ktorých by sa spory mali riešiť štandardnými procedúrami,“ uviedol hovorca frakcie David Martin.

„Myslím si, že spory s investormi by skutočne nemali riešiť súkromné ​​rozhodcovské súdy. V ideálnom prípade by to mal byť verejný medzinárodný súd, ktorý sa nimi bude zaoberať. Rokovania o TTIP by mohlo prispieť k tomu, aby takáto inštitúcia vznikla. A osobne si myslím, že do času, než bude zriadená, tak by bolo najlepšie, aby ISDS bol z dohody úplne vyňatý,“ povedal český europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Pozmeňovacie návrhy, ktoré volajú po vylúčení možnosti súkromných arbitráží pri riešení obchodných sporov, podali pred stredajším hlasovaním o TTIP nielen socialisti, ale aj členovia ľavicovej frakcie GUE/NGL a ďalší europoslanci.

Členovia pravicovej frakcie EPP, liberáli z frakcie ALDE a zástupcovia frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR), naopak, arbitráže až na výnimky podporujú.

Vylúčenie súkromných arbitráží by zrejme predstavovalo problém aj pre americkú stranu, pretože ich považuje za dôležitý nástroj ochrany investícií a štandardnú súčasť medzinárodných zmlúv.

Keď sa nepodarí nájsť kompromis, ktorý by obe strany uspokojil, hrozí, že správa týkajúca sa TTIP v parlamente neprejde. Zásadne proti dohode o voľnom obchode sú totiž Zelení a tiež zástupcovia ľavice, ktorí by pre ňu ruku nezdvihli ani v prípade, keď by súkromné ​​arbitráže vylučovala.

„Ak nebude kompromisný pozmeňovací návrh frakcie socialistov a demokratov schválený, tak potom bude veľmi ťažké hľadať väčšinu pre schválenie celej správy… Je možné, že pred konečným hlasovaním bude návrh stiahnutý a opätovne prerokovaný vo výboroch,“ odhadol možný vývoj Poche.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #europoslanci #TTIP