Rusi môžu priznať tajné kontá, Putin podpísal kapitálovú amnestiu

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon zaručujúci beztrestnosť Rusom, ktorí do konca roka ohlásia svoje doposiaľ utajené bankové účty a ďalšie imanie v cudzine.

09.06.2015 08:35
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Predpokladá sa, že tento krok pomôže čeliť chronickému problému postsovietskeho Ruska v podobe úniku kapitálu do cudziny, čo je jav, ktorý tiež prispel ku kríze v krajine. Vláda si od tzv. kapitálovej amnestie sľubuje, že skôr vyvezené a utajované peniaze sa vrátia späť do ruskej ekonomiky, oslabenej poklesom cien ropy na svetovom trhu, západnými sankciami a prepadom rubľa.

„Podnikať v našej krajine nebolo vždy možné v právnom rámci, keďže zákony sa často menili. Za súčasnej právnej stability a predvídateľnosti je potrebné poskytnúť ľuďom možnosť pokojne a otvorene ohlásiť prostriedky, ktoré tak či inak získali, a tým pomôcť napraviť predošlé chyby,“ vysvetlil premiér Dmitrij Medvedev.

„Jedným z najdôležitejších ustanovení zákona je úplné vymenovanie všetkých článkov trestného zákonníka, od ktorých je zaručená beztrestnosť, od neplatenia odvodov, cez daňové úniky a zatajovanie majetku až po nelegálne vytváranie fingovaných firiem atď.,“ uviedol server newsru.com a dodal, že kto prizná majetok, bude zbavený povinnosti nahradiť štátnej pokladnici vzniknutú škodu. Navyše priznaný majetok nebude môcť slúžiť na trestné, daňové či správne stíhanie.

Toto ustanovenie, ako v predstihu varovali komentátori, by mohlo byť v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska o boji proti praniu špinavých peňazí alebo financovaniu terorizmu. Podľa ministerstva financií však príslušná medzinárodná organizácia, Financial Action Task Force (FATF), nakoniec s amnestiou súhlasila, pretože omilostňuje len vinníkov daňových a colných deliktov, a nie páchateľov, ktorí prali peniaze, či korupciu.

Putin prisľúbil kapitálovú amnestiu vlani v decembri. Aj preto zákon sľubuje beztrestnosť len tomu, kto peniaze vyviezol z Ruska pred 1. januárom 2015.

Podľa odhadu ruského ministerstva hospodárskeho rozvoja by tento rok mohlo krajinu opustiť 60 až 80 miliárd dolárov. Vlani z Ruska odtieklo rekordných 151,5 miliardy dolárov, čo bolo trikrát viac ako v predošlom roku.

Na odlive kapitálu sa podieľa aj splácanie zahraničných dlhov ruských podnikov, ktoré majú kvôli protiruskými sankciám obmedzenú možnosť refinancovať svoje dlhy novými zahraničnými pôžičkami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin