Aerolinky Wizz Air majú v Košiciach prvú základňu na Slovensku

Maďarské nízkonákladové aerolínie Wizz Air v piatok otvorili na letisku v Košiciach svoju prvú základňu na Slovensku.

06.06.2015 09:45
debata

Druhé najväčšie slovenské letisko si od tohto kroku sľubuje nárast počtu cestujúcich. Wizz Air umiestnili na košické letisko jeden stroj Airbus A320.

Spolu s otvorením novej základne, vďaka ktorej vzniklo viac ako 20 pracovných miest, aerolinky zavádzajú dve nové linky z Košíc, a to na letisko Miláno-Bergamo a Doncaster-Sheffield. Firma doteraz prevádzkovala linku z Košíc do Londýna na letisko Luton. Najväčší nízkonákladový prepravca v strednej a východnej Európe tak bude z Košíc vykonávať 14 letov týždenne.

Wizz Air vlani prepravil 15,8 milióna cestujúcich, čo bolo o 17 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Aerolinky ponúkajú lety aj z Prahy a Brna.

Košické letisko vlani vybavilo 356 750 cestu­júcich, oproti predchádzajúcemu roku je to nárast o polovicu. Do Košíc lietajú aj České aerolínie (ČSA) na linkách z Prahy, tento rok v máji ČSA otvorili letecké spojenie medzi Košicami a ukrajinským Kyjevom.

Juraj Toth z marketingového oddelenia košického letiska povedal, že tento rok by podľa odhadu mohlo bránami letiska prejsť 400 000 pasažierov.

Základňu na Slovensku si tento rok zriadil aj írsky nízkonákladový dopravca Ryanair. Lietadlá umiestnil na bratislavské letisko M.R. Štefánika, kde bol vlani najväčším leteckým prepravcom. Zriadenie základne umožnilo Ryanairu ponúkať ranné lety z Bratislavy a večerné prílety do slovenskej metropoly.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Wizz Air