Škoda dostala pokutu takmer 1,8 milióna eur. Porušovala európske právo

Mladoboleslavská automobilka sa so svojimi distribútormi áut dohovárala na cenách. Od českého Úradu na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) za to dostala pokutu 49,1 milióna českých korún, (teda 1 791 905 eur).

01.06.2015 16:12
debata

Rozhodnutie je už právoplatné. Automobilka podľa svojho hovorcu Jozefa Baláža chcela prípad čo najskôr vyriešiť, rešpektovala preto závery úradu a prijala sankciu, akú jej úrad uložil. Škoda Auto porušovala pravidlá hospodárskej súťaže v období od 12. apríla 2011 do 19. apríla 2012. Distrubútorom stanovovala ich minimálnu maržu pri predaji nových osobných áut. Tým firma uzatvárala a plnila zakázané dohody o určení cien pre ďalší predaj, ktorých cieľom bolo narušenie hospodárskej súťaže na trhu nových osobných áut, uviedol antimonopolný úrad.

Rozhodnutie úradu sa týka triedy malých mestských áut a vozidiel nižšej triedy, strednej triedy a vyššej strednej triedy a niektorých ďalších segmentov. ÚOHS plnenie zakázaných dohôd firme zakázal a distribútorov nesankcionoval, čo je u vertikálnych kartelov obvyklý postup. Škoda Auto porušila české právo, aj právo Európskej únie. Škoda podľa Baláža pomocou vnútorných kontrolných mechanizmov zistila pred začiatkom konania ÚOHS podozrenie na možné neprijateľné dohody.

„Toto podozrenie sme začali bezodkladne vyšetrovať a prijali sme opatrenia k tomu, aby sa také či podobné konanie nemohlo opakovať,“ uviedol hovorca. Svoje zistenia firma podľa neho odovzdala ÚOHS. „Naším cieľom bolo nechať celú vec do detailu objektívne objasniť a posúdiť, a to aj s vedomím, že Škoda Auto mohla čeliť finančnej sankcii,“ dodal Baláž.

Rozhodnutie úradu je z konca decembra vlaňajšieho roka, keď sa stalo právoplatné. Z rozhodnutia vyplýva, že firma s ÚOHS spolupracovala a tým sa vyhla ešte vyššej sankcii. „Urad zohľadnil tiež to, že účastník konania ukončil svoje protiprávne konanie ešte pred začiatkom správneho konania. Tieto skutočnosti úrad považuje za poľahčujúce okolnosti, ktorými odôvodňuje zníženie pokuty“, uviedol v rozhodnutí podpredseda ÚOHS Michal Petr.

Úrad na ochranu hospodárskej súťaže však rozhodnutie zverejnil až teraz. Podľa serveru iDnes, to bolo dôsledkom žiadosti denníka Mladej fronty Dnes, ktorá žiadala v súlade so zákonom o prístup k informáciám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #automobilka #pokuta