Bez dohody s veriteľmi nezaplatíme MMF, znovu pohrozili Gréci

Grécko bez dohody s veriteľmi Medzinárodnému menovému fondu (MMF) neuhradí dlžnú čiastku splatnú 5. júna. Uviedol to v stredu hovorca vládnej strany Syriza v gréckom parlamente Nikos Filis.

20.05.2015 12:07
debata (5)

Atény majú fondu budúci mesiac uhradiť niekoľko splátok v celkovej výške 1,5 mld. eur. Krajine, ktorá nemá prístup na dlhopisové trhy, hrozí platobná neschopnosť a s veriteľmi sa preto chce urýchlene dohodnúť na uvoľnení zadržiavanej časti končiaceho úverového programu.

„Ak sa (do 5. júna) nepodarí uzavrieť dohodu o riešení súčasných problémov s financovaním, nedostanú žiadne peniaze,“ povedal Filis pre televíznu stanicu ANT1. Ako ďalej uviedol, vláda pred uhradením záväzkov voči MMF uprednostní výplatu miezd a dôchodkov. Grécko naďalej odmieta znižovanie dôchodkov a s veriteľmi sa chce dohodnúť aj na nižšom primárnom rozpočtovom prebytku a reštrukturalizácii dlhu, dodal Filis.

Rozhovory medzi Gréckom a veriteľmi o uvoľnení zadržiavaných 7,2 mld. eur posledné štyri mesiace viaznu. Atény totiž odmietajú pristúpiť na požiadavky EÚ a MMF v oblasti dôchodkov alebo trhu práce. Minulý týždeň Grécko uhradilo MMF dlžnú splátku 750 mil. eur, muselo však siahnuť na rezervy, ktoré má na svojom účte vo fonde.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna