Medziročný pokles cien sa zmierňuje

Medziročný pokles cien sa zmierňuje. Potvrdzujú to aj dáta o vývoji spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP), keď v apríli boli ceny medziročne nižšie o 0,1 %.

19.05.2015 11:22
debata (2)

Oproti marcu to znamenalo zmiernenie medziročného poklesu o 0,4 percentu­álneho bodu. V priemere za posledných dvanásť mesiacov tak spotrebiteľské ceny na Slovensku klesli o 0,2 %. Dynamika cien sa oživuje aj na medzimesačnej báze, keď v apríli oproti marcu ceny stúpli o 0,3 %, kým v marci medzimesačne rástli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejší pokles stále evidujú ceny dopravy, a to o 5,5 %. Okrem toho už klesli iba ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1 % a pôšt a telekomunikácií o 0,4 %. Naopak, najrýchlejšie rástli ceny vzdelávania o 3,3 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 2,3 %. Zdraželi však aj hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,3 %, rozličné tovary a služby o 1,2 %, odevy a obuv o 1,1 %, zdravotníctvo o 0,6 %, rekreácia a kultúra o 0,3 % a potraviny a nealkoholické nápoje mierne o 0,1 %.

Na mesačnej báze rástli najmä ceny odevov a obuvi, ktoré boli v porovnaní s marcom vyššie o 1,6 %. Nasledovali ceny dopravy, ktoré medzimesačne stúpli o 1,2 %. Oproti marcu však zdraželi aj potraviny a nealkoholické nápoje o 0,6 %, vzdelávanie o 0,3 % a hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,1 %. Naopak, lacnejšie ako v marci boli rozličné tovary a služby a zdravotníctvo zhodne o 0,2 % a alkoholické nápoje a tabak a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu zhodne o 0,1 %. Bez zmeny oproti marcu zostali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a rekreácie a kultúry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia