Moskva nehovorí o odklade obchodnej dohody EÚ a Ukrajiny

Rusko sa vyhlo diplomatickej konfrontácii s Ukrajinou a Európskou úniou. Moskva totiž na trojstranných rokovaniach neobnovila pôvodnú požiadavku na odloženie obchodnej dohody EÚ s Ukrajinou.

19.05.2015 09:49
debata (11)

Dohoda o zóne voľného obchodu medzi Ukrajinou a EÚ má začať platiť 1. januára 2016. Z pondel­kového stanoviska predstaviteľov EÚ a Ukrajiny vyplýva, že ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev neprišiel na rokovania s požiadavkou odložiť dohodu.

Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová zdôraznila fakt, že všetky tri strany spoločne podpísali stanovisko, podľa ktorého obchodný pakt začne predbežne platiť 1. januára 2016. Práve táto dohoda pred 18 mesiacmi prispela k odštartovaniu krízy medzi Kyjevom a Moskvou. Malmströmová uviedla, že Uljukajev nespomenul odklad dohody, rovnako nežiadal jej doplnenie. Rusko podľa jej slov nehovorilo ani o žiadnych odvetných opatreniach. V minulosti Rusko vyhlásilo, že Ukrajine znemožní prístup na ruské trhy. „Neboli žiadne hrozby“, povedala Malmströmová. „Bola to veľmi konštruktívna atmosféra“, doplnila.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin povedal, že najdôležitejším výstupom z pondelkových rokovaní je, že Rusko „pochopilo“, že nebude odklad dohody či dodatky k nej.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina