Česi na štát pracujú dlhšie ako Slováci či Švajčiari

Deň daňovej slobody v Česku pripadá tento rok podľa výpočtov českého Liberálneho inštitútu na 5. júna, vlani to bolo 10. júna. Česi tak budú na štát tento rok pracovať 155 dní, čo je najmenej od roku 2000.

16.05.2015 08:00
debata

Inštitút, ktorý údaje o dni daňovej slobody zverejňuje práve od roku 2000, to uviedol v tlačovej správe. Ako deň daňovej slobody sa označuje pomyselný okamih, od ktorého ide všetka mzda na konto občana. Dovtedy všetok jeho príjem pripadá štátu.

Riaditeľ Liberálneho inštitútu Petr Koblovský uviedol, že za skorším dňom daňovej slobody je tento rok predovšetkým rastúca ekonomika. Vďaka tomu klesne počet pracovných dní, ktoré musia Česi odpracovať na pokrytie rastúcich štátnych výdavkov.

Celosvetovo najlepší výsledok dosiahla Južná Kórea, kde si tento rok pripomenuli deň daňovej slobody 1. mája.

"My Česi však môžeme nižšie celkové dane závidieť aj obyvateľom Švajčiarska, Spojených štátov, Estónsku, ale aj našim susedom na Slovensku či v Poľsku. Všade tam stáť menej prerozdeľuje prostriedky svojich obyvateľov, a preto nie je potrebné na pokrytie výdavkov verejných inštitúcií pracovať tak dlho, "uviedol predseda Správnej rady Liberálneho inštitútu David Lipka. Horšie ako Česko sú na tom napríklad Fínsko, Dánsko, Švédsko alebo Francúzsko.

Liberálny inštitút pri svojom výpočte vychádza z kalkulácií Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Táto metodika využíva odhad pomeru verejných výdavkov na hrubom domácom produkte, a umožňuje tak porovnať vývoj českého dňa daňovej slobody s vývojom v ďalších krajinách.

Podľa výpočtov spoločnosti Deloitte, ktorá využíva inú metodiku, pripadne v Česku deň daňovej slobody tento rok na 22. júna, o tri dni skôr ako vlani.

Na Slovensku sleduje deň daňovej slobody Nadácia F. A. Hayeka. V roku 2014 podľa jej metodiky bol deň slovenskej daňovej slobody 2. júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko