Ruská ekonomika klesla o takmer dve percentá

Ruská ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku medziročný pokles o 1,9 percenta po raste o 0,4 percenta v predošlom kvartáli. Oznámil to v piatok ruský štatistický úrad.

15.05.2015 22:00
debata (39)

Ekonomiku od vlaňajška podkopáva výrazný pokles cien ropy na svetových trhoch a západné sankcie pre postoj Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev v apríli odhadol pokles hrubého domáceho produktu (HDP) za prvý štvrťrok na 2,2 percenta, zatiaľ čo premiér Dmitrij Medvedev predpovedal dvojpercentný prepad. V celom tomto roku ekonomika podľa Uljukajeva zaznamená pokles o 2,8 percenta. Vlani ešte Rusko vykázalo rast, a to o 0,6 percenta.

Svetová banka začiatkom apríla upozornila, že Rusku hrozí vleklá hospodárska recesia. Predpovedala tiež, že v tomto roku HDP klesne o 3,8 percenta a mierne sa oslabí aj v budúcom roku.

Ekonómovia v ankete agentúry Reuters tohtoročný pokles ruskej ekonomiky odhadli na viac ako štyri percentá. Rusku by však podľa nich mohlo pomôcť tohtoročné zotavovanie cien ropy a signály odolnosti priemyselnej produkcie.

Rusko, ktoré je najväčším svetovým vývozcom energií, bolo nútené reagovať na prepad cien ropy, ktoré sú teraz o takmer polovicu nižšie než vlani v júni. Krajina okrem toho počas väčšiny minulého roka bojovala s krízou domácej meny a podkopávali ju aj západné sankcie, ktoré obmedzili prístup vybraných firiem na medzinárodné finančné trhy a vyvolali odliv kapitálu.

Nedávne štatistiky ukázali, že objem priemyselnej výroby v Rusku klesol v marci medziročne o 0,6 percenta. V medzimesačnom porovnaní však bola výroba o takmer 11 percent vyššia.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP