Srbsko sa zaujíma o plynovod Turkish Stream

Srbsko má záujem o účasť v ruskom projekte plynovodu Turkish Stream, ktorým má prúdiť ruský plyn do Európy cez Turecko. Po stretnutí so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom to v piatok povedal srbský minister zahraničia Ivica Dačič.

15.05.2015 21:49
debata (7)

„V tejto chvíli môžeme vyjadriť našu ochotu projektu sa zúčastniť, pretože potrebujeme spoľahlivé dodávky plynu,“ citovala Dačiča agentúra TASS. Minister dodal, že Srbsko sa zaujíma o všetky ďalšie možnosti dodávok plynu, keď Rusko opustilo projekt plynovodu South Stream.

Lavrov povedal, že Európska únia by mala projekt plynovodu Turkish Stream podporiť, pretože vraj posilní energetickú bezpečnosť Európy. Podľa neho majú záujem o plynovod aj ďalšie krajiny v regióne, ako je Grécko, Maďarsko a Macedónsko.

Ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil výstavbu plynovodu Turkish Stream na začiatku mája. Gazprom začal na plynovode Turkish Stream pracovať hneď po tom, keď koncom minulého roka pre nezhody s EÚ odstúpil od projektu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán.

Turkish Stream má mať rovnako ako South Stream kapacitu 63 miliárd kubických metrov ročne a časť trasy tureckého plynovodu sa bude zhodovať s trasou South Streamu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Srbsko #Turecko #Turkish Stream