Vyťahovanie majetku z firiem sa zakáže

Tunelovanie vlastných firiem majiteľmi či ich spriaznenými osobami by sa malo obmedziť. Štát od januára 2016 zavádza novelu, ktorá by mala zabrániť tomu, aby si spoločníci vo firme previedli majetok na iné spoločnosti v tuzemsku, ale napríklad aj v daňových rajoch, či na rodinných príslušníkov a dlžníci tak zostali bez peňazí.

15.05.2015 20:30
debata (8)

V praxi sa právnici často stretávajú s tým, že veritelia v exekúcii alebo v konkurze zistia, že dlžníkom je už iba prázdna spoločnosť, ktorej majetok spoločníci predtým postupne neodôvodnene alebo neprimerane lacno previedli na seba, svoje spoločnosti alebo na rozličné nastrčené osoby.

Za zakázané vrátenie vkladu spoločníkovi sa môže považovať aj situácia, keď potomok spoločníka robí vo firme štandardnú administratívnu prácu, ale dostáva za ňu neprimerane vysokú mzdu. Rovnako aj prípade, ak má síce štandardný plat, ale popri tom dostáva benefity vo forme najdrahšieho paušálu na mobil alebo luxusného firemného auta. Aj tieto benefity sa budú považovať za neštandardné plnenie, ktoré poskytla spoločnosť blízkej osobe spoločníka, a preto ho bude možné požadovať naspäť.

Novela Obchodného zákonníka prinesie od januára budúceho roka úpravu zákazu vrátenia vkladov spoločníkom, to znamená zavedenie osobného ručenia konateľov spoločnosti za nevýhodné transakcie uzatvorené medzi spoločníkmi a samotnou s. r. o. Podobne to funguje v Nemecku či Rakúsku.

V praxi to bude fungovať aj tak, že ak sa firma dostane do konkurzu, môže konkurzný správca v rámci vymáhania podlžnosti voči veriteľom siahnuť práve po majetku, ktorý firma predtým previedla napríklad na svojich príbuzných.

Pôvodne sa malo opatrenie týkať len s. r. o., čo podľa právnikov nebolo dostatočným riešením. To, že je eseročiek v súčasnosti najviac, totiž podľa odborníkov neznamená, že neduhom tunelovania trpia iba ony. Aj niektoré nedávne veľké konkurzné a reštrukturalizačné prípady týkajúce sa akciových spoločností priamo svedčia o opaku. Dôsledkom mohlo byť, že dosiaľ túto najfrekventova­nejšiu právnu formu nahradia akciové alebo komanditné spoločnosti, na ktoré sa úprava zákazu vrátenia vkladu nevzťahuje a postihy nehrozia.

Rezort spravodlivosti tieto požiadavky zapracoval a v porovnaní s predchádzajúcim návrhom z jesene 2014 sa opatrenia budú vzťahovať na všetky kapitálové spoločnosti, ako aj družstvá.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy