Ukrajina prehĺbila štvrťročný pokles na 17,6 %

Ukrajinská ekonomika prehĺbila v prvom štvrťroku prepad na 17,6 percenta z tempa 15 percent v predošlom kvartáli. Oznámil to v piatok podľa agentúry Reuters ukrajinský štatistický úrad.

15.05.2015 19:58
debata (35)

Ekonomiku krajiny stále brzdí povstanie separatistov na východe a finančné problémy. Pokles bol horší, než sa čakalo. Ukrajinská centrálna banka v apríli predpovedala, že v prvých troch mesiacoch tohto roka hrubý domáci produkt krajiny klesne o ďalších 15 percent.

Vlani sa hrubý domáci produkt Ukrajiny prepadol o 6,8 percenta. Centrálna banka predpovedala, že ekonomika by mala obnoviť rast na konci roka.

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že ukrajinské hospodárstvo v celom tomto roku klesne o 5,5 percenta. Očakáva, že k rastu sa krajina vráti až v budúcom roku.

Ukrajina v marci dostala od MMF prvých päť miliárd dolárov z dohodnutého úverového programu, ktorý má Kyjevu pomôcť odvrátiť štátny bankrot. Štvorročný program v objeme 17,5 miliardy dolárov má otvoriť cestu k úverom od iných zahraničných veriteľov a celková pomoc, vrátane úspor z reštruktura­lizácie ukrajinského dlhu, by v priebehu nasledujúcich štyroch rokov mala dosiahnuť až 40 miliárd dolárov.

Ukrajina zároveň začala rokovania o znížení svojho dlhového bremena u súkromných veriteľov. Celkom chce Ukrajina reštrukturalizovať dlh vo výške 23 miliárd dolárov a ušetriť tým na splátkach úrokov a istiny viac ako 15 miliárd dolárov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina