Česká ekonomika zrýchlila rast na 3,9 percenta

Česká ekonomika v 1. štvrťroku medziročne zrýchlila rast na 3,9 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu hrubého domáceho produktu, ktorý v piatok zverejnil Český štatistický úrad. Medzikvartálne HDP stúpol o 2,8 percenta. Údaje prekonali odhady analytikov.

15.05.2015 09:23
debata (1)

V predchádzajúcom štvrťroku sa HDP zvýšil medziročne o 1,4 percenta a medzikvartálne o 0,4.

„Kľúčový význam pre priaznivý vývoj českej ekonomiky mal pokračujúci rast takmer všetkých odvetví spracovateľského priemyslu, najmä výroby dopravných prostriedkov a strojov a zariadení,“ uviedol ČSÚ. Analytici predpokladali, že ekonomika za prvý štvrťrok porastie medziročne o dve percentá a proti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,8 percenta.

Zvýšila sa tiež hrubá pridaná hodnota (HPH), čo je rozdiel medzi hodnotou výroby a služieb a náklady na ich produkciu. V prvom štvrťroku stúpla HPH medziročne o 3,9 percenta a medzikvartálne o 1,7 percenta.

„Na odlišný vývoj medzikvartálneho rastu HDP a HPH mali vplyv predovšetkým legislatívne úpravy v oblasti spotrebných daní z tabakových výrobkov, ktoré vo štvrtom štvrťroku 2014 ovplyvnili rast HDP negatívne, a v prvom štvrťroku 2015 naopak pozitívne,“ oznámil ČSÚ.

Pozitívny ekonomický vývoj sa prejavil na pracovnom trhu. „Zamestnanosť v poňatí národných účtov v prvom štvrťroku vzrástla medziročne o 1,1 percenta a medzikvartálne o 0,7 percenta, čo je najväčší rast od začiatku roka 2008,“ dodal ČSÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #HDP