Kyjev a veritelia sa navzájom obviňujú, že sa pri rokovaní o dlhoch nesnažia

Výbor veriteľov Ukrajiny predložil Kyjevu svoj podrobný návrh reštrukturalizácie ukrajinského dlhu. Návrh je podľa neho kompromisom medzi cieľom Ukrajiny znížiť dlh a záujmom investorov, ktorí sa chcú vyhnúť výraznému zníženiu hodnoty dlhopisov.

12.05.2015 19:25
debata (22)

Výbor súčasne podľa agentúry Reuters uviedol, že zatiaľ nevidel, že by sa ukrajinská vláda významne zapojila do rokovaní o počiatočnom návrhu predloženom pred štyrmi týždňami. Kyjev, naopak, obvinil veriteľov, že práve oni nie sú ochotní rokovať.

Členmi výboru veriteľov je päť popredných súkromných držiteľov ukrajinského dlhu. Celkovo chce Ukrajina reštrukturalizovať dlh vo výške 23 miliárd USD a týchto päť veriteľov vlastní dlh za zhruba desať miliárd USD.

Reštrukturalizácia dlhu je súčasťou záchranného programu pre Ukrajinu v objeme 40 miliárd USD, ktorý Kyjevu schválil Medzinárodný menový fond (MMF). Výmenou dlhu chce vláda ušetriť viac ako 15 miliárd USD a do roku 2020 znížiť pomer štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu pod 71 percent zo súčasných 100 percent.

Ukrajina do reštrukturalizácie zahrnula všetky nesplatené dlhopisy predané do konca februára 2014. Okrem štátnych dlhopisov sa reštrukturalizácia bude týkať aj dlhopisov vydaných štátnymi bankami alebo železnicou.

Ukrajinské ministerstvo financií neskôr podrobilo veriteľský výbor kritike a obvinilo ho z „nedostatočnej transparentnosti, apatie a nedostatku dobrej viery“.

„Výbor sa vo svojich verejných vyhláseniach zameriava výlučne na aspekt likvidity a odmieta uznať cieľ dlhovej udržateľnosti,“ uviedlo ministerstvo. Podľa neho výbor preukazuje „nedostatok ochoty“ na rokovania, odmieta zverejniť svoje plné členstvo a „nekonštruktívne“ komunikuje cez médiá.

Ukrajinské ministerstvo financií už skôr oznámilo, že bude požadovať v rámci reštrukturalizácie dlhu nielen predĺženie splatnosti dlhopisov, ale aj zníženie ich nominálnej hodnoty a zníženie úrokov. Samotné predĺženie splatnosti je podľa ministerstva nedostatočné a nevyriešilo by súčasné problémy krajiny. Veritelia pôvodne navrhli len predĺženie splatnosti. S tým vláda zatiaľ súhlasila len v prípade dlhu štátnych bánk.

Kyjev navrhuje, aby dohoda o reštruktura­lizácii bola dokončená pred júnovou návštevou zástupcov MMF. Tí budú v krajine skúmať vývoj situácie a plnenie podmienok pomoci.

Významným veriteľom Ukrajiny je aj Rusko, ktoré vlastní dlhopisy za tri miliardy dolárov. Moskva už niekoľkokrát dala najavo, že sa reštrukturalizácie dlhu nemieni zúčastniť.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina