Brusel chce pokutovať Španielov za zmanipulované štatistiky

Európska komisia navrhla uložiť Španielsku pokutu takmer 19 miliónov eur za to, že manipulovalo údajmi v regionálnom rozpočte. Európska exekutíva tak prvýkrát využila právomoci, ktoré jej umožňujú sledovať hospodárenie vlád členských štátov.

08.05.2015 09:59
debata

Práve nespoľahlivé účtovníctvo a vykazovanie nesprávnych údajov niektorými vládami stálo za nedávnu úverovou krízou v eurozóne, napísala agentúra AP.

Navrhovaná pokuta súvisí s hospodárením španielskej autonómnej oblasti Valencia. Vyšetrovanie podľa komisie zistilo, že tamojšie úrady nevykázali značné výdavky na zdravotníctvo a neriadili sa účtovnou zásadou, podľa ktorej sa transakcie majú zaúčtovať do obdobia, s ktorým časovo súvisia. Regionálny audítorský úrad regiónu Valencia sa tak vraj dopustil hrubej nedbanlivosti, čo viedlo k tomu, že Španielsko v marci 2012 poskytlo európskemu štatistickému úradu Eurostat chybné údaje o celkovom rozpočtovom deficite.

Komisia navrhuje členským štátom EÚ uložiť Španielsku pokutu 18,93 milióna eur, píše sa v štvrtkovom vyhlásení Bruseli.

Podľa agentúry Reuters je to prvýkrát, kedy komisia používala právomoci, ktoré získala vďaka súboru opatrení na vyšetrovanie podozrivých prípadov manipulácie s údajmi o rozpočtových deficitoch a štátnom dlhu členských krajín. Opatrenie platí od decembra 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Španielsko