Na penzie nám nesiahajte, odkázali Gréci veriteľom

Grécko, ktoré už týždne rokuje s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach ďalšieho financovania pre túto krajinu, naďalej odmieta ustúpiť v otázke reformy dôchodkov a pracovného trhu.

07.05.2015 16:55
debata

Povedal to vo štvrtok hovorca gréckej vlády. Veritelia vraj nemôžu očakávať, že Grécko pre dosiahnutie dohody ustúpi vo všetkom, a vyzval ich, aby zľavili sami. Európska komisia medzitým oznámila, že rokovania Grékov s veriteľmi budú v rámci takzvanej bruselskej skupiny pokračovať aj v piatok a cez víkend. Hmatateľnejší výsledok nadchádzajúcej pondelkové schôdzky ministrov financií eurozóny je ale teraz neistý.

Hovorca gréckeho kabinetu Gavriil Sakellaridis dnes vyhlásil, že ústupky musia urobiť obe strany, aby bolo možné dospieť k dohode. V otázkach týkajúcich sa práce a dôchodkov ale vraj Grécko ustúpiť nemieni. „Keď sa jedná, mali by existovať vzájomné ústupky … Je jasné, že dôchodky neznížime,“ citovala hovorcu gréckej krajne ľavicovej vlády agentúra Reuters.

Za neprekročiteľné hranice Atény považujú okrem iného ďalšie zníženie dôchodkov a reformy, ktoré by uľahčili prepúšťanie pracovníkov súkromného sektora.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dosiahnutie dohody o ďalšom financovaní Grécka počas pondelkového stretnutia euroskupiny už skôr vylúčil s poukazom na to, že medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi zostáva množstvo nevyriešených otázok. Euroskupina združuje ministrov financií krajín eurozóny.

Grécky minister financií Janis Varufakis vo štvrtok vyhlásil, že v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi Grécka, teda Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), nastal výrazný posun. Dohodu s nimi očakáva v najbližších dňoch alebo týždňoch. Prípadný kompromis s týmito inštitúciami by podľa neho mal zahŕňať „rozumnú“ analýzu udržateľnosti gréckeho dlhu a fiškálnej politiky. Okrem toho by mala vzniknúť rozvojová banka, ktorej činnosť bude spojená s privatizovaným štátnym majetkom, vyhlásil Varufakis na podnikateľskom fóre v Bruseli.

Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Silne zadlžená juhoeurópska krajina pritom tieto peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti.

Obe strany rokujú o reformách už tri mesiace, zatiaľ bez väčšieho úspechu. Grécka vláda sa zdráha zaviazať sa k reformám, ktoré by po piatich rokoch masívnych škrtov a zvyšovania daní mohli zhoršiť životnú úroveň obyvateľov Grécka. Veritelia sľubujú urobiť všetko pre to, aby boli grécke verejné financie v solídnom stave a krajina bola schopná splácať svoje dlhy.

Splatnosť ďalšej významnej dlžnej splátky vo výške 750 miliónov eur čaká Atény budúci týždeň v utorok. Aby mohli sumu uhradiť, budú musieť dať dohromady voľné finančné rezervy miestnych samospráv a štátnych orgánov, ako sú napríklad nemocnice.

Hovorca Sakellaridis vo štvrtok ubezpečil, že krajina chce dodržať všetky finančné záväzky. Minister Varufakis vyhlásil, že Atény dlžnú splátku MMF v utorok uhradia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna