EPH podá záväznú ponuku na kúpu Slovenských elektrární

Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) podá ponuku na kúpu 66-percentného podielu Slovenských elektrární, ktorý predáva talianska spoločnosť Enel.

07.05.2015 15:45
debata (7)

„Potvrdzujeme, že pokračujeme v procese predaja podielu, ktorý drží talianska firma Enel,“ uviedol hovorca EPH Daniel Častvaj. Vlastníkmi EPH sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T.

Z hry o slovenského dominantného výrobcu elektriny vypadol český ČEZ. Česká energetická skupina informovala, že nepodá ponuku na kúpu elektrární pre záujem slovenskej vlády posilniť svoj vplyv v Slovenských elektrárňach. Vláda chce tiež blokovať predaj väčšinového podielu v SE dovtedy, kým Enel nedokončí dva bloky v jadrovej elektrárni Mochovce. To podľa ČEZ-u mení situáciu v mnohých oblastiach. Spoločnosť však vo vyhlásení uviedla, že so slovenskou vládou aj s Enelom je ochotná ďalej diskutovať o možnostiach podpory rozvoja energetického sektora na Slovensku.

Talianska spoločnosť Enel minulý týždeň pripustila, že sa zo Slovenských elektrární nestiahne a na predaj ponúkne iba menšinový podiel, ktorý by mohol získať štát alebo tretia strana. Enel očakáva ponuky do 9. mája. Oficiálnym záujemcom o elektrárne bola aj rafinérska spoločnosť Slovnaft spoločne s maďarskou firmou MVM.Group. Konzorcium sa prednedávnom vyjadrilo, že o elektrárne majú záujem aj napriek vyhláseniam slovenskej vlády.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH