Britské voľby môžu stáť úniu veľa

Výsledky volieb vo Veľkej Británii s napätím sledujú nielen finančné trhy, ale aj európski politici. Ak sa totiž po celonárodných britských voľbách dostane k moci súčasný premiér David Cameron a jeho Konzervatívna strana, vyhlási referendum o zotrvaní krajiny v únii.

07.05.2015 13:00
Bentley Foto:
Odchod Veľkej Británie z EÚ by obmedzil obchod. Napríklad karosérie na luxusné Bentley sa majú vyrábať v Bratislave a auto zmontujú vo Veľkej Británii.
debata (1)

Výrazne chce takisto okresať aj počet imigrantov. Každoročne do krajiny prichádza 300-tisíc prisťahovalcov vrátane tých slovenských, pričom toto číslo chce Cameron  znížiť o viac ako polovicu. Aj opozičný líder labouristov – sociálnych demokratov Ed Miliband má na problematiku imigrantov rovnaký názor. V prípade opustenia únie však tvrdí, že by si Británia ekonomicky veľmi poškodila.

Výsledky volieb budú veľmi tesné. Ekonómovia tvrdia, že pôjde o jeden z najtesnejších výsledkov v modernej histórii. Britská mena preto už od minulého týždňa začala výraznejšie oslabovať.

„Libru negatívne ovplyvňuje pravdepodobnosť toho, že po britských voľbách nastane neistota trvajúca niekoľko dní, alebo aj týždňov v súvislosti so zostavením novej vlády, nakoľko ani labouristi, ani konzervatívci nezostavia väčšinovú vládu, budú potrebovať spojencov. Čaká nás zdĺhavé povolebné vyjednávanie. Dá sa tvrdiť, že hodnota libry je ohrozená,“ hovorí ekonóm Masarykovej univerzity v Brne Igor Kiss.

Odchod Britov by bolel každého

Odchod Veľkej Británie z EÚ vyčíslili do dnešného dňa viaceré štúdie. Centre for Economic Performance odhaduje, že by opustenie únie vyšlo Britániu na 9,5 percenta hru­bého domáceho produktu, čo predstavuje približne 150 miliárd libier. Podľa spoločnej analýzy IFO inštitútu a Bertelesmannovej nadácie by Brexit Veľkú Britániu stál 14 percent HDP, t.j. asi 215 miliárd libier. Obchod Británie s EÚ predstavuje zhruba 50 percent britského zahraničného obchodu. Na porovnanie, počas krízových rokov 2008 – 2009 sa prepadla britská ekonomika o sedem percent. Odchod z únie by Britániu preto bolel viac ako dosahy krízy, ktoré mali na viaceré európske krajiny devastačné účinky.

Na Brexit by doplatili aj iné štáty, najviac Nemecko, Írsko, Luxembursko, Belgicko či Švédsko, s ktorými Briti najviac obchodujú. Nemecko je pritom najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska. Ak sa darí Nemecku, darí sa aj domácej ekonomike a naopak. Otvorenosť slovenskej ekonomiky meraná podielom vývozov a dovozov výrobkov a služieb na nominálnom hrubom domácom produkte dosiahla v minulom roku hranicu 186 percent.

Ohrozený európsky rozpočet

Ak by sa Briti odtrhli od únie, príjmy európskeho rozpočtu by sa značne oslabili. Briti svojím 11-percentným podielom by v ňom ako čistí prispievatelia po vystúpení z únie urobili takmer 5-miliardovú sekeru (príspevok Veľkej Británie po odrátaní toho, čo z únie dostane cez eurofondy, pozn. red.), na ktorú by museli doplatiť všetky členské krajiny. V prípade Slovenska by to predstavovalo zhruba 60 miliónov navyše, ktoré by musela krajina ročne posielať navyše do spoločného rozpočtu. Únia na tento rok počíta v rozpočte so 145 miliardami eur na záväzky a 141 miliardami na platby.

„Únia si nemôže dovoliť ďalšiu nestabilitu v podobe hrozby Brexitu. Aktuálne je spoločný projekt eura skúšaný aj možným bankrotom Grécka a jeho odchodom z eurozóny. Európski politici robia a budú robiť všetko preto, aby nedošlo k žiadnemu z týchto nepriaznivých scenárov, ktoré by mali nielen ekonomické, ale hlavne politické dosahy,“ povedal Janis A. Emmanouilidis, šéf a senior analytik Centra pre európsku politiku, bruselského think-tanku.

Zmarené investície

Ekonómovia z Patria Online upozorňujú na fakt, že obavy z Brexitu by sa mohli prejaviť aj na investíciách do podnikania. Zahraničné spoločnosti by mohli byť váhavé, čo sa týka investícií do veľkých podnikateľských zámerov v kra­jine, ak si nebudú isté, že bude mať ostrovná monarchia prístup na európsky jednotný trh. Naopak, domáce firmy by mohli investície odkladať, kým si nebudú isté, že budú mať rovnako výhodne vzťahy s najväčšími britskými obchodnými partnermi.

Najväčším rizikom pre trhy tak podľa nich nie je až tak samotný výsledok referenda, ak vôbec po voľbách bude táto téma stále aktuálna, ale skôr neistota, ktorá by dopadla na investície. Stalo by sa tak v období, keď by práve investície mali poháňať ekonomický rast. Konečným dôsledkom by mohlo byť až skrátenie alebo odloženie hospodárskeho cy­klu.

Británia vďaka členstvu v EÚ získava ročne do svojho rozpočtu podľa Konfederácie britského priemyslu CBI 62 až 78 miliárd libier (v prepočte 86 až 108 miliárd eur), čo predstavuje 4 až 5 percent britského hrubého domáceho produktu. Až 78 percent členov britských priemyselníkov je podľa posledných prieskumov za zotrvanie krajiny v EÚ. Európsky jednotný trh predstavuje pre Britániu až 500 miliónov zákazníkov. Podľa britských priemyselníkov do dnešného dňa investovali firmy z EÚ v Británii spolu 1,2 bilióna dolárov, čo predstavuje 1,1 bilióna eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia