Kyjev berie dvakrát viac plynu z Ruska, menej zo Slovenska

Dodávky ruského zemného plynu na Ukrajinu sa na začiatku mája zdvojnásobili a vyššie boli aj dodávky plynu z Ruska do európskych krajín. Vyplýva to z údajov o toku plynu a z oznámenia predstaviteľov, citovaných agentúrou Reuters. Rusko a Ukrajina pred viac ako mesiacom podpísali zmluvu o dodávkach plynu na Ukrajinu v druhom štvrťroku.

05.05.2015 07:39
debata (12)

Hovorca ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrtransgaz uviedol, že ukrajinský štátny plynárenský podnik Naftogaz začal od piatku 1. mája odoberať od ruského monopolného vývozcu zemného plynu Gazprom 19,5 milióna kubických metrov plynu denne, teda dvojnásobok toho, čo dovážal v apríli.

Ukrajina údajne v reakcii na to znížila dovoz plynu zo Slovenska, Poľska a niektorých ďalších európskych krajín o takmer polovicu na 21 miliónov kubických metrov z 38 miliónov kubíkov denne. Tieto spätné toky boli zavedené v rámci balíka opatrení, ktoré iniciovala Európska únia. Spätné toky mali zabezpečiť dodávky plynu na Ukrajinu po tom, čo jej Rusko vlani v júni prestalo dodávať plyn kvôli sporom o cenu a kvôli dlhom, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce ruské dodávky. Zásobovanie Moskva obnovila vďaka októbrovej dohode o „zimnom cenovom balíku“, ktorú sprostredkovala EÚ.

Gazprom a Naftogaz na začiatku tohto apríla podpísali zmluvu o dodávkach plynu na Ukrajinu v druhom štvrťroku. Cena bola stanovená na 248 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je menej, než Ukrajina platila v prvom štvrťroku, a menej, než je cena za spätné dodávky ruského plynu z európskych krajín.

Európska komisia uviedla, že chce sprostredkovať ďalšie rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré by viedli k trvalejšiemu riešeniu. Nemenovaný činiteľ Európskej komisie podľa agentúry Reuters uviedol, že žiadny dátum zatiaľ dohodnutý nebol.

Na začiatku mája stúpli aj dodávky ruského plynu do EÚ. Údaje zo služby Eikon prevádzkovanej spoločnosťou Thomson Reuters ukázali, že do 2. mája sa tok ruského plynu do Európy zvýšil na 345 miliónov kubických metrov denne; pre porovnanie, v stredu 29. apríla dosahoval približne 318 miliónov kubických metrov denne.

Nárast toku plynu určeného pre Európu by mohol odrážať aj širšie zmeny, ktoré prenikajú na trh s plynom po nedávnom kolapse svetových cien ropy, napísal Reuters.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina