Veritelia rozhodli o Váhostave. Schválili reštrukturalizáciu

V bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC) vo štvrtok krátko po 11.00 h sa začalo stretnutie veriteľov Váhostavu, na ktorom rozhodovali o schválení či zamietnutí reštrukturalizačného plánu zadlženej stavebnej firmy. Veritelia rozhodli o reštrukturalizácii.

30.04.2015 12:52 , aktualizované: 14:39
Váhostav, reštrukturalizácia, schôdza, veritelia Foto: ,
Ochrankári kontrolujú veriteľov počas schôdze spoločnosti Váhostav - SK v Národnom tenisovom centre v Bratislave.
debata (34)

Viacerí malí veritelia, ktorí nemali možnosť ovplyvniť rozhodnutie hlavných veriteľov Váhostavu, považujú schôdzu za frašku. Sudkyňa Katarína Bartalská, ktorá na priebeh reštrukturalizácie dozerá, rozhodla, že reštrukturalizačná správkyňa Petra Gábrišová nie je zaujatá. Malí veritelia preto očakávajú, že reštrukturalizácia bude do 15 dní schválená aj súdom. Rozhodli sa však odvolať proti verdiktu o nezaujatosti správkyne.

Reštrukturalizačný plán musí ešte potvrdiť súd. V prípade reštrukturalizácie nezabezpečení veritelia, čo sú často malé firmy a živnostníci, majú zaručenú iba malú časť zo svojich pohľadávok. Podľa schváleného plánu dostanú 18,75 percenta z uznaných pohľadávok (15 percent podľa pôvodného návrhu a 3 percentá, ktorých sa po dohode s vládou vzdali banky).

Nezabezpečeným veriteľom tak Váhostav podľa schváleného plánu vyplatí 19,6 milióna eur, čo je o 3,9 milióna viac, ako mali dostať podľa pôvodného návrhu.

Váhostav do piatich rokov celkovo vyplatí veriteľom, zabezpečeným aj nezabezpečeným, 43,85 milióna eur, čo je približne tretina z toho, čo dlhuje. Banky, ktoré pôvodne ako zabezpečení veritelia mali dostať 100 percent, získajú len 85 %. Vyplýva to z dohody s vládou (viac v článku Banky sa vzdajú časti peňazí, Váhostav 49 % akcií).

Podľa novely obchodného zákonníka však môžu zvyšok svojich pohľadávok vymáhať aj v ďalších rokoch až do výšky 100 percent, prípadne využiť ponuku štátu, ktorý chce odkúpiť pohľadávky za polovičnú hodnotu a následne si ich vymáhať od Váhostavu. Podľa šéfa Váhostavu Marián Moravčíka by mohol Váhostav vrátiť celú dlžnú sumu, čiže aj nad rámec reštrukturali­začného plánu, do desiatich rokov.

V prípade bankrotu, ktorý tiež hrozil, by nezabezpečení veritelia nemuseli dostať nič.

Účastníci stretnutia museli po príchode prejsť kontrolou bezpečnostnej služby, ktorá ich prehliadla aj detektorom kovov. Aliancia Fair-play pred budovou NTC zorganizovala protest s plagátikmi s dopravnou značkou tunela a s nápisom POZOR ŠIROKÝ TUNEL.

Ku kauze Váhostav sa vyjadrila aj opozícia, ktorá reštrukturalizáciu považuje za podvod (viac v článku Opozícia: Zistenia o šéfovi Váhostavu potvrdzujú, že reštrukturalizácia je podvod). Vedú ju k tomu informácie, podľa ktorých dnešný riaditeľ Váhostavu pracoval pre schránkovú firmu, ktorej Váhostav dlhuje peniaze (viac v článku Šéf Váhostavu v minulosti pracoval pre schránkové firmy).

Riaditeľ spoločnosti Váhostav Marián Moravčík odmietol, že by hlasovanie o reštruktura­lizácii riadili schránkové firmy. Podľa neho by reštrukturalizácia spoločnosti prešla aj bez schránkových firiem, pretože aj bez nich by za ňu bolo 92 % hlasov veriteľov.

Moravčík označil slová opozičných poslancov, ktorý považujú reštrukturalizáciu za podovod, za zavádzajúce dezinformácie, s cieľom ho poškodiť. „Očierniť je ľahké, dokázať je ťažké,“ povedal Moravčík a pripomenul, že on ako osoba má za svoje kroky trestnoprávnu zodpovednosť, na rozdiel od poslancov. Odporučil poslancovi Danielovi Lipšicovi, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, vtedy by mohli byť spolu na rovnakej čiare. Odmietol Lipšicove slová, že sa dopustil dvoch trestných činov, rovnako to, že je biely kôň. Na tlačovú besedu si doniesol malú sošku koňa a odkázal Lipšicovi, že takto vyzerá biely kôň.

Svoju prácu pre spoločnosť Lomark, ktorú mu opozícia vyčíta, keďže firma patrí medzi veriteľov Váhostavu, považuje za štandardnú. Skončila sa pred rokmi, týkala sa práce s nehnuteľnosťami a podľa neho nemá súvislosť s jeho prácou pre Váhostav. Lomark považuje za slovenskú firmu, ktorá mala svojho konateľa, slovenské sídlo a neriešil, kto jej jej majiteľom.

Aktivity Aliancie Fair-Play považuje za prekročenie istej hranice a chce ju žalovať. Považuje konanie aliancie za účelové pred konaním schôdze o reštruktura­lizácii, možno aj s cieľom zmariť ju.

Moravčík sa vo štvrtok večer má stretnúť s Jurajom Širokým starším a chce ho požiadať, aby sa vyjadril k financovaniu Váhostavu a k pôžičkám cez schránkové firmy. Podľa neho kauzu definitívne uzavrie to, keď Široký ozrejmí, akým spôsobom prišli peniaze do spoločnosti.

zväčšiť Programová riaditeľka Aliancie Fair-Play Zuzana... Foto: SITA, Robert Tappert
Váhostav, veritelia, Wienk, Fair-Play Programová riaditeľka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk (vľavo) drží transparent počas schôdze veriteľov spoločnosti Váhostav - SK v bratislavskom Národnom tenisovom centre v Bratislave.
34 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav