Po Gabčíkove chce štát celé Slovenské elektrárne

Slovenské elektrárne sa môžu po deviatich rokoch od privatizácie vrátiť naplno štátu. Od Dzurindovej privatizácie z roku 2006 má štát v podniku len 34 percent akcií. Vláda v utorok rázne vstúpila do boja o 66 percent akcií elektrární, ktoré predáva taliansky Enel.

29.04.2015 12:30
debata (18)

Premiér Robert Fico oznámil, že štát požiada súd o predbežné opatrenie, ktoré by zakázalo narábať s majetkom Slovenských elektrární. V takom prípade by Enel akcie nemohol predať a musel by čakať. Vláda by získala čas na získanie potrebnej zhruba jednej miliardy eur na kúpu akcií od Talianov.

Peniaze by štát mohol onedlho mať v prípade úspešného dopredaja menšinového podielu v Slovak Telekome. Vláde by táto stratégia mohla vyjsť. Súd totiž má dôvod na zmrazenie majetku elektrární, keďže vláda si uplatňuje od podniku vysokú pohľadávku, až 492 miliónov eur, za to, že podnik posledných deväť rokov neoprávnene prevádzkoval Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

Verdikt Krajského súdu v Bratislave o neplatnosti prevádzkovej zmluvy na Gabčíkovo sa stal v utorok právoplatný. Vláda tlačí Enel k múru, keďže Taliani potrebujú elektrárne predať, aby znížili dlhy a neprišli o úverový rating. V stredu sa premiér Fico stretol v Bratislave so šéfom Enelu Francescom Staracem (viac v článku Fico: Enel by sa nemal zbaviť zodpovednosti za dostavbu Mochoviec). Očakávalo sa hľadanie kompromisu. Fico doteraz ústupky odmietal.

„Požiadam šéfa Enelu, aby sa obmedzili v Slovenských elektrárňach na akékoľvek nakladanie s majetkom,“ konštatoval Fico. Ak Starace neustúpi, vláda chce majetok elektrární zablokovať na súde. „Toto rozhodnutie bude závisieť od toho, aká reakcia príde od najvyššieho predstaviteľa tejto talianskej spoločnosti,“ doplnil Fico. Slovensko sa bude zaujímať aj o kúpu podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, ale len keď to bude výhodné, uviedol Fico.

Na tlačovej besede v stredu po stretnutí so Staracem o tejto požiadavke nehovoril, ale poďakoval sa za „mimoriadne konštruktívny dialóg o veľmi ťažkých témach“. Tento dialóg má pokračovať, v júni sa Fico chystá navštíviť centrálu Enelu v Ríme.

"Oznámil som pánovi Staracemu, že vláda vstúpi do procesu rozhovorov so spoločnosťou Enel s cieľom posilniť pozície Slovenskej republiky v Slovenských elektrárňach. Chceme vrátiť štát v Slovenských elektrárňach do postavenia, ktoré mu patrí,“ povedal Fico.

Enel očakáva ponuky na 66 percent akcií elektrární do 9. mája. Kúpiť akcie chcú Energetický a průmyslový holding v pozadí s finančnými žralokmi z J&T, konzorcium maďarského MVM Group a Slovnaftu, český ČEZ a fínsky Fortum.

Pôvodne Enel v tendri potvrdil aj China National Nuclear Corporation, ale neskôr sa záujemca prestal spomínať.

Z pohľadu slovenskej vlády ide o politicky citlivý predaj, keďže kupcami by sa mohli stať hráči, v ktorých pozadí sú iné štáty, respektíve investori s už príliš dominantnou pozíciou na trhu. Premiér Fico však upozorňuje na to, že zmenou majiteľov by sa ohrozila dostavba jadrových blokov v Mochovciach. Dostavba Mochoviec mešká štyri roky a naposledy elektrárne sľúbili, že tretí blok sa dokončí v roku 2016 a štvrtý v roku 2017.

Vláda koncom vlaňajška ako 34–percentný akcionár súhlasila s navýšením rozpočtu dostavby na 4,6 miliardy eur. Rozpočet bol ešte v roku 2008 stanovený na 2,8 miliardy eur. Do Mochoviec išli stámilióny verejných financií, ktoré v prípade nerealizovania projektu mohli vo forme dividend posilniť štátnu kasu. Očakávalo sa, že Mochovce budú tvoriť vysoké zisky.

Trhové ceny elektriny však poklesli a Mochovce nemajú najbližšie roky prinášať zisky, aj keď v budúcnosti sa môže karta obrátiť. Aj preto však aktuálne Mochovce vraj nedvíhajú trhovú hodnotu predávaného podielu v elektrárňach. Ten bol ohodnotený na 3,6 miliardy eur, ale po započítaní dlhov sa má cena údajne blížiť len k jednej miliarde eur. Štát v roku 2006 predal 66 percent akcií elektrární za 839 miliónov eur. Vzápätí však ceny elektriny išli prudko hore a analytici priznali, že táto cena bola v tom čase podhodnotená a štát predal elektrárne unáhlene.

Už prvá Ficova vláda ponúkala Enelu, že 66 percent akcií elektrární štát odkúpi späť za rovnakú cenu. Taliani to odmietli. Štát sa zároveň súdil o Gabčíkovo, ktoré elektrárne v rámci privatizácie dostali do prevádzky s tým, že inkasovali 35 percent z tržieb za predanú elektrinu. Zvyšných 65 percent tržieb dostával štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý zároveň vlastní majetok. Gabčíkovo totiž musí byť podľa zmluvy o výstavbe vodných diel Gabčíkovo–Nagymaros medzi Slovenskom a Maďarskom z roku 1977 majetkom štá­tu.

Súd však napokon teraz aj prevádzku gabčíkovskej elektrárne prisúdil naplno štátu. Zdôvodnil to tým, že štát mal dať prevádzku gabčíkovskej elektrárne tomu, kto vzíde zo súťaže. Keďže sa tak nestalo, bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a prevádzková zmluva Enelu je neplatná. Enel však tvrdí, že platba za 66 percent akcií elektrární zahŕňala aj prevádzku Gabčíkova, a keďže tú už elektrárne nemajú, chcú od štátu odškodné za odstúpenie od zmluvy o prenájme vo výške 588 miliónov eur. Odškodné im štát odmietol vyplatiť, a tak sa elektrárne chystajú obrátiť na súdy či medzinárodnú arbitráž.

Premiér Fico sa toho neobáva. „Považujeme to za vec, ktorá je vycucnutá z prstu. Jednoducho nemajú žiadne argumenty, ich tvrdenia nemajú žiadnu právnu relevanciu. Ich výpočty sa neopierajú o nič. Je to vycucnuté z prstu, len aby niečo povedali,“ povedal Fico.

Slovenské elektrárne však trvajú na odškodnení vo výške 588 miliónov eur. „Potvrdzujeme svoju žiadosť o vyplatenie odškodného za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktoré sme odovzdali štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba. V celkovej sume 588 miliónov eur sú započítané aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky,“ reagovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

O tejto téme však podľa Fica so šéfom Enelu na rokovaní nehovorili. Podľa neho to potvrdzuje správnosť krokov, ktoré vláda urobila.

Objavili sa tiež špekulácie, že štát by mohol prísť o majetok gabčíkovskej elektrárne. Dohoda o usporiadaní majetkovoprávnych vzťahov ku gabčíkovskej elektrárni z marca 2006, podľa ktorej majetok elektrárne prešiel z elektrární na vodohospodárov, hovorí o účinnosti v prípade „uzatvorenia zmluvy o prevádzkovaní Vodnej elektrárne Gabčíkovo“. Zmluva síce uzatvorená bola, ale podľa súdu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Či to znamená, že elektrárne by teraz mohli mať nárok na majetok elektrárne, môže byť zrejme v budúcnosti predmetom súdneho sporu. Ten by sa však mohol týkať odškodnenia, nie presunu majetku, keďže ten na základe medzinárodnej zmluvy musí ostať štátu.

Fico tvrdí, že odškodnenie nehrozí a odmieta aj špekulácie o tom, že štát by mal prísť o majetok gabčíkovskej elektrárne. „Je to nepodložený argument jednej politickej strany, ktorému nevenujeme pozornosť, vodná elektráreň zostane majetkom štátu,“ vyhlásil Fico.

Spor o Gabčíkovo prehlbuje vzájomné nároky štátu a Enelu. Obe strany sa roky nevedia dohodnúť ani na konečnej privatizačnej cene, a kým štát chce, aby Taliani doplatili 200 až 300 miliónov eur, Taliani, naopak, chcú, aby štát obdobnú časť zaplatenej privatizačnej ceny vrátil. Spor je o tom, ako sa zmenila hodnota elektrární medzi rokom 2004, keď Taliani podávali ponuku, a rokom 2006, keď do spoločnosti vstúpili.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel