Kyjev sa spolieha na Západ, podľa Klausa mu nepomôže

Na Ukrajine sa v utorok zišlo približne 500 politikov, ekonómov a investorov, aby podporilo ukrajinské reformy. Západ vám nepomôže, tvrdí český exprezident Václav Klaus.

29.04.2015 07:20
Ukrajina, konferencia, Juncker, Jaceňuk, Porošenko Foto: ,
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo) sa víta s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom (v strede) a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Medzinárodná konferencia v Kyjeve má podporiť reformy na Ukrajine.
debata (145)

Medzinárodná konferencia, ktorá sa od utorka koná v Kyjeve, má podporiť ukrajinské reformy a zoznámiť návštevníkov z 50 krajín sveta o cieľoch Ukrajiny v krátkodobom aj strednodobom horizonte. Kyjev bude informovať o výsledkoch doterajších reformných krokov od pádu režimu Viktora Janukoviča vlani vo februári.

Ide najmä o stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky a stanovenie prioritných cieľov do budúcnosti, hlavne v poľnohospodárstve a energetike. Významná časť diskusie bola podľa agentúry Unian venovaná situácii na východe krajiny.

Ukrajina sa spolieha na podporu zahraničia

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úvodnom prejave na konferencii zdôraznil, že napriek úsiliu Kyjeva o plnenie minských mierových dohôd môže vojna v Donbase „prepuknúť v ktoromkoľvek okamihu“. Ukrajinské vedenie je ale podľa Porošenka odhodlané urobiť všetko pre to, aby „nevzniklo pokušenie pochybovať alebo ustupovať“.

Kyjev podľa hlavy štátu sa spolieha na to, že Západ Ukrajinu v jej úsilí podporí. „Ukrajina potrebuje Európu, ktorá bude v otázke Donbasu jednotná,“ upozornil Porošenko.

Za jedinú cestu k obnove ukrajinskej ekonomiky označil v utorok reformný program šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Upozornil, že Ukrajina potrebuje nielen reformy ekonomické, ale aj politické, a okrem nich aj program boja s korupciou. „Ak budete pokračovať v reformách, budeme my pokračovať s pomocou,“ povedal Juncker.

Prostredníctvom videokonferenčného hovoru prehovoril k účastníkom rokovaní americký viceprezident Joe Biden. Povedal, že od začiatku reformného procesu poskytli USA Ukrajine 450 miliónov dolárov a miliardu kreditných záruk. Ďalšie dve miliardy dolárov sú podľa Bidena pripravené, ak bude reformný program pokračovať.

„Rusko dnes okupuje ukrajinské územie, vysiela do Donbasu tanky a rakety. Je to pokus prekresliť európske hranice a ohroziť ukrajinskú bezpečnosť. Sankcie musia pokračovať, aby Rusko splnilo všetky svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd,“ vyhlásil Biden.

Klaus: Kyjev má nerealistické očakávania

Politické sily na Ukrajine sa naďalej spoliehajú na nejakú budúcu zahraničnú intervenciu a nehľadajú domáce politické riešenie. Na medzinárodnej konferencii nazvanej Globálne fórum otvorených spoločností to v utorok v azerbajdžanskom Baku vyhlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

„Spoliehajú sa na represiu a na nerealistické očakávania západnej ekonomickej a vojenskej pomoci. Tá nepríde,“ uviedol český politik.

Podľa Klausa je terajšia situácia na Ukrajine ukrajinským problémom, nie problémom ukrajinsko-ruským ani problémom Západu a Ruska. „Je dôsledkom evidentného nezdaru tejto krajiny vykonať úspešnú transformáciu od komunizmu k systému slobody, pluralistickej parlamentnej demokracie a trhovej ekonomiky, od pasívnej úlohy v sovietskom impériu k vlastnej štátnosti a zvrchovanosti,“ povedal exprezident.

"Ukrajina v tomto zmysle neuspela viac ako ktorákoľvek iná stredoeurópska či východoeurópska krajina. Čiastočne vďaka tomu, že vznikla umelo, ako dôsledok rozpadu Sovietskeho zväzu, bola a je hlboko rozdelená. Ukrajinská kríza sa postupne stala problémom, ktorý je zásadne ovplyvňovaný, ak nie priamo riadený zvonka, "usudzuje Klaus.

Existujúce konflikty v postsovietskom priestore nie je možné riešiť v podmienkach narastajúcej konfrontácie medzi Ruskom a Západom, pokračoval Klaus.

„Vzťahy medzi Ruskom a Západom nesmú byť redukované na súčasnú ukrajinskú krízu. Je potrebné ich vidieť v dlhšej perspektíve,“ povedal.

Rusko je podľa Klausa tradičnou európskou veľmocou. „Dnešný úplne umelý a nie autenticky vzniknutý konflikt medzi Západom a Ruskom už dávno nie je konfrontáciou dvoch principiálne odlišných politických a sociálno-ekonomických systémov. Mali by sme prestať viesť staré, už dlho neexistujúce bitky,“ povedal bývalý český prezident.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Ukrajina