Za Slovak Telekom môže štát získať až miliardu eur

Rozbieha sa predaj štátneho podielu v Slovak Telekome. Od utorka je na predaj viac ako 42 miliónov akcií, cenové rozpätie je 17,70 - 23,60 eura za akciu. Cena akcie nesmie klesnúť pod túto cenu, ani ju prekročiť.

21.04.2015 10:51
debata (8)

Výslednú cenu z tohto rozpätia vygeneruje trh. Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku prvýkrát predáva podiel v niektorej z firiem na kapitálovom trhu. Štát tak môže získať za predaj 49-percentného podielu (42 341 537 akcií) v Slovak Telekome až jednu miliardu eur, ale môže to byť aj o štvrť miliardy menej.

Spoločnosť Slovak Telekom pripravila prospekt pre investorov, ktorý odobrila aj Národná banka Slovenska. V prospekte sú základné informácie pre investorov. Firma v ňom napríklad uviedla, že na dividendy pre akcionárov plánuje v nasledujúcich rokoch dávať 50 až 80 percent čistého zisku.

Stanovené cenové rozpätie je výsledkom intenzívnych rokovaní veľkých investorov a bánk J. P. Morgan a Citibank, ktoré sú poradcami Slovenska pri predaji štátneho podielu v Slovak Telekome. Po týchto dvojtýždňových rozhovoroch nasleduje road show – ofciálne predstavenie ponuky vo finančných centrách, v utorok 21. apríla sa rozbiehajú mítingy v Londýne, postupne budú až do 6. mája pokračovať v Európe a USA. Snahou J. P. Morgan a Citibank je zabezpečiť čo najväčší dopyt hneď na začiatku ponuky.

Časť akcií – 10 percent – je vyhradená na predaj investorom zo Slovenska – firmám aj občanom. V prípade, že si kúpia najmenej 10 akcií Slovak Telekomu a maximálne 423 akcií, budú mať konečnú cenu, ktorú vygeneruje trh, nižšiu o 5 percent. Môžu si kúpiť aj viac akcií, ale bez cenového zvýhodnenia. Slovenskí investori si budú môcť uplatniť záujem o akcie od 22. apríla do 5. mája na pobočkách Slovenskej sporiteľne.

Koľko domáci investori za akcie zaplatia, bude jasné až po uzavretí ponúk. Cena by mala byť známa 7. mája 2015, obchodovať s akciami na burzách v Londýne a Prahe by sa malo začať 12. mája 2015. Akcie sa budú obchodovať aj na bratislavskej burze cenných papierov, štát dúfa, že sa mu tak podarí rozhýbať domáci akciový trh.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom