MMF: Rokovania s Gréckom sa pohli, ale k dohode je ďaleko

Rokovania medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi sa v posledných dňoch pohli vpred, dohoda je ale stále ďaleko.

20.04.2015 09:22
debata (2)

V pondelkovom vydaní nemeckého denníka Handelsbaltt to uviedol šéf európskeho oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen. Atény rokujú už od konca februára s veriteľmi o dohode, ktorá by viedla k uvoľneniu zostávajúcich peňazí zo záchranného programu. Rozhovory ale doteraz postupovali veľmi pomaly, hoci ťažko zadlženej krajine sa rýchlo míňajú peniaze na splácanie dlhov.

„Rokovania medzi troma veriteľskými inštitúciami (MMF, Európskou komisiou a Európskou centrálnou bankou) a gréckou vládou získali v niekoľkých posledných dňoch na dynamike. Je to priaznivý vývoj a dáva nám to dôvod na nádej,“ povedal Thomsen. Dodal ale, že rozhovory „majú ďaleko do cieľa“ a na ich včasné ukončenie bude potrebných ešte viacero takýchto impulzov.

Podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis v nedeľňajšej gréckom tlači povedal, že Grécko sa usiluje o dohodu o svojom reformnom pláne s medzinárodnými veriteľmi, neustúpi ale z hraníc, ktoré si jeho vláda stanovila ako neprekročiteľné. Dragasakis nevylúčil usporiadanie referenda alebo predčasných volieb v prípade, že rozhovory sa skončia v slepej uličke.

Gréci a veritelia rokujú o hospodárskych reformách, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie zostávajúcich peňazí z druhého záchranného balíka. Podľa niektorých predstaviteľov EÚ zatiaľ nie je veľká nádej, že by sa dohoda dosiahne do piatku 24. apríla, kedy sa v Rige koná kľúčové stretnutie ministrov financií eurozóny. Vláda v Aténach by tak v najbližších týždňoch mohla stať pred rozhodnutím, či z peňazí, ktoré má k dispozícii, zaplatí dôchodky a mzdy štátnym zamestnancom, alebo dlžnú splátku MMF.

Thomsen uviedol, že grécka vláda by s peniazmi mohla vydržať možno až do júna. „Záťaž splátok, ktoré Grécko čakajú, je ale veľmi veľká,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna