Varufakis: Odchod Grécka z eurozóny by spustil lavínu

Ak by Grécko muselo opustiť eurozónu, odštartoval by tento krok lavínu v celej Európe a nákaza nedôvery v spoločnú menu by sa nevyhnutne začala šíriť ďalej. S týmto varovaním prišiel grécky minister financií Janis Varufakis v rozhovore pre španielsku televíznu stanicu La Sexta.

20.04.2015 07:10
debata (45)

„Niektorí tvrdia, že zvyšok Európy je od Grécka oddelený a že ECB má k dispozícii nástroje, aby mohla v prípade nutnosti Grécko amputovať, ranu zaceliť a dovoliť zvyšným častiam eurozóny pokračovať ďalej,“ citovala z televízneho rozhovoru nahraného pred desiatimi dňami agentúra Reuters.

„Obávam sa ale, že toto nie je ten prípad… Akonáhle ľudia raz pripustia myšlienku, že menová únia tu nie je na večnosť, začnú sa špekulácie … kto je ďalší na rade,“ povedal ďalej Varufakis.

Grécky minister financií načrtol čierny scenár, podľa ktorého by odchod jednej krajiny z eurozóny kontinentom otriasol. Podľa neho by potom nastal nielen odliv kapitálu a zvýšenie úrokových sadzieb, ale aj politická nestabilita.

Atény teraz usilujú o dohodu s medzinárodnými veriteľmi, ktorá by mala viesť k uvoľneniu zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu. Debatuje sa najmä o zozname reforiem gréckej vlády, ale rokovania napredujú len pomaly.

Odhaduje sa, že do piatku 24. apríla, kedy sa v Rige koná kľúčové stretnutie ministrov financií eurozóny, strany k dohode nedospejú. Zadlžená juhoeurópska krajina pritom bojuje s nedostatkom hotovosti, takže vláda by už v najbližších týždňoch mohla stáť pred rozhodnutím, či z peňazí, ktoré má k dispozícii, zaplatí dôchodky a mzdy štátnym zamestnancom, alebo dlžnú splátku Medzinárodnému menovému fondu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna