Ukrajinské štátne banky chcú predĺžiť splatnosť dlhopisov

Ukrajinské štátne banky Ukreximbank a Oschadbank nebudú pri rokovaniach o reštrukturalizácii dlhu s veriteľmi usilovať o zníženie nominálnej hodnoty dlhopisov alebo ich kupónov, teda úrokových sadzieb. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo financií. Reštrukturalizácia ich dlhu by sa tak mala uskutočniť iba predĺžením splatnosti.

16.04.2015 12:41
debata (4)

Reštrukturalizácia dlhopisov štátnych bánk je súčasťou plánovanej širšej reštrukturalizácie ukrajinského dlhu v rámci záchranného programu pre Ukrajinu v celkovom objeme 40 miliárd USD, ktorý nedávno schválil Medzinárodný menový fond. Výmenou dlhu chce vláda ušetriť viac ako 15 miliárd USD a do roku 2020 znížiť pomer štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu pod 71 percent zo súčasných 100 percent.

Ukrajinské ministerstvo financií už skôr oznámilo, že bude požadovať v rámci reštrukturalizácie svojho dlhu nielen predĺženie splatnosti dlhopisov, ale tiež zníženie nominálnej hodnoty dlhopisov a úrokov. Samotné predĺženie splatnosti je podľa neho nedostatočné a nevyriešilo by súčasné problémy krajiny. Na začiatku tohto mesiaca však Ukrajina naznačila, že pri dlhu štátnych bánk by mohla postupovať miernejšie.

Pozornosť sa sústredí hlavne na dlhopisy Ukreximbank za 750 miliónov USD, ktorých splatnosť vyprší na konci apríla. V pondelok by mali majitelia dlhopisov hlasovať o odložení splatnosti týchto dlhopisov. Banka v stredu varovala, že ak budú majitelia dlhopisov hlasovať proti predĺženiu splatnosti o tri mesiace, dostane sa banka do platobnej neschopnosti.

Ukreximbank vydala tiež dlhopisy za 125 miliónov USD, ktorých splatnosť je v februári 2016, a za 600 miliónov USD so splatnosťou v januári 2018. Eurobondy Oschadbank za 700 miliónov USD majú splatnosť v marci 2016 a ďalšie za 500 miliónov USD v marci 2018.

Kyjev chce, aby dohoda o výmene dlhu bola dokončená pred júnovým prieskumom situácie v krajine zástupcovia MMF. Mnoho analytikov je však skeptických a nepovažuje naplánovaný termín za realistický, napísala agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina