Opozícia o Váhostave: Len 40 % nestačí

Opozícia nepovažuje za dostatočné navrhované odškodnenie malých podnikateľov pri reštrukturalizácii Váhostavu vo výške 40 %.

15.04.2015 13:12
debata (5)

Vládny návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý má upraviť reštrukturalizáciu podnikov a pomôcť veriteľom Váhostavu, sa nestretol s pochopením opozičných politických strán.

Veľkolepo ohlásené opatrenia vlády v súvislosti s kauzou Váhostav sú len 40-percentným riešením problému, vyhlásila SDKÚ-DS. Reagovala tak na ustanovenie, ktoré by veriteľom zabezpečilo uspokojenie pohľadávok do výšky 40 %.

„Navrhované "riešenie“ zaplatí živnostníkom len náklady, ktoré štátu odviedli na daniach a odvodoch. Štát tak živnostníkom a malým podnikateľom len vráti to, čo mu už oni zaplatili na daniach a odvodoch," upozornila SDKÚ-DS.

„Je cynické, že premiér slovenským stavbárom berie 60 % ich pláce rukou, na ktorej má hodinky za 20 tis. eur. Je to len dymová clona, ktorá má pomôcť Jurajovi Širokému dostať peniaze za hranice,“ uviedol poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Strana Sieť sa nazdáva, že premiér by si mal až do volieb vyplácať iba 40 % zo svojho platu. „Ak Robert Fico považuje 40 % za dostačujúce odškodnenie ľudí, ktorí na diaľniciach odviedli 100-percentnú robotu, nemôže mať problém s rovnakým percentom svojej mzdy ani on,“ uviedla hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Nezaradení poslanci parlamentu, ktorí sú v strane SKOK, uvádzajú, že vláda predstiera snahu riešiť problémy Váhostavu. „Vláda mala dostatok času na to, aby urobila systémové zmeny,“ upozornil poslanec Juraj Miškov.

Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská skonštatovala, že riešenie, ktoré predkladá do parlamentu vláda, absolútne vynecháva z riešenia súčasnej situácie tých, ktorí ju spôsobili – manažment a vlastníkov Váhostavu. Most-Híd na stredajšej mimoriadnej parlamentnej schôdzi navrhne, aby ťarchu reštrukturalizácie museli znášať aj majitelia reštrukturali­zovanej firmy a jej manažéri.

Mimoriadna schôdza parlamentu sa začala v stredu o 13:00. Poslanci rokujú o vládnom návrhu novely Obchodného zákonníka v skrátenom legislatívnom konaní. Svoje vlastné návrhy avizovali aj viaceré opozičné strany.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav